Reggeli szokások

Péntek van, vége az első teljes itt töltött hetünknek. Kezdem felvenni a ritmust és a reggeli szokások is kezdenek kialakulni már. Elviszem Korinát oviba (néha Ivoval néha nélküle, amikor ő futni megy) aztán hazafele jövet veszek kenyeret a pékségben. A pékségben van kb. 6 féle baguette és 2-3 féle klasszikus formájú kenyér. Úgy látom, hogy sok francia minden nap vesz baguette-et és mindig a frisset kezdik el enni, akkor is ha van még az előző napiból. Illetve, elég jól ki tudják számolni, hogy mikor mennyi fogy.

A pékség itt egyben “cukrászda” is, én még nem láttam a klasszikus magyar étteremben vett cukrászdát, legalábbis ezen a környéken nincs, viszont a pékség tele van csodálatos kis sütikkel is. Tervbe van véve, hogy végigkóstolom mindet.

Reggelire lekváros baguette-et vagy brioche-t, azaz kalácsot szoktunk enni. Van olyan előre csomagolt, szeletelt kalácsuk, mint nálunk otthon a szeletelt kenyér. Ez egy kicsit megpirítva, lekvárral nagyon finom, csak hát sajnos üres kalória és az ember reggel 10-kor már picit éhes, ha ilyet reggelizik. A baguette után nem annyira, az elég tömör, úgyhogy kitart ebédig. A műzlik és gabonapelyhek is népszerűek, de a családban még senkit nem láttam sós bármit enni reggelire, mondjuk sonkát vagy sajtot.

A franciák feketén isszák a kávét. Ritkán tesznek bele cukrot vagy tejet. Gondolom a cappuccino kivétel, ha egy kávézóban kéri az ember, de az otthoni kávéfogyasztásra ez a jellemző. Ivo szülei amerikai kávét isznak bár elég erősre főzik. Én azért teszek bele legalább egy kis tejet…a cukrot kezdem elhagyni tekintettel a sok más fontosabb kalóriabombára, úgy mint a sajt és a baguette. Azt már most tisztán látom, hogy itt nehezebb lesz tartani a súlyomat, illetve lefogyni azt a 2 kilót, amit szeretnék szinte lehetetlen küldetésnek tűnik. Majd kiderül. Nyilván, így a második héten még minden új és mindent meg kell kóstolni! 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *