Kagylók és társaik

Bretagne nagyon gazdag halakban és tengeri herkentyűkben, így az ehhez kapcsolódó hagyományok is élnek itt. Én rendszeresen szórakoztatom a Corfmat családot azzal, hogy milyen képeket vágok, amikor valami – a halakon kívül – a tengerből az asztalunkra kerül. Számomra a kagyló az egy dísztárgy vagy egy szép ékszer része, nem pedig ennivaló. Ezt a hozzáállásomat itt módosítanom kellett, de azért még 4 év után is ugyanúgy meg tudok döbbenni, amikor az ebédlőasztalon egy nagy tál fekete kagyló fogad délben. Mint ez itt.

20160917_123942

Korina nagy örömmel fogyasztja ezt a finomságot, mert ahogy enni kell, az felér egy játékkal. Mondjuk az a módi az nekem is tetszik, hogy először kézzel kiveszik az első kagyló bejsejét, majd annak a héját használják csipesznek és azzal veszik ki a többi kagyló bejsejét. Én mindig kapok valami mást, hol egy kis uborkát, hol paradicsomot baguette-el. Azért tisztességgel minden évben igyekszem megkóstolni, idén már 3 darabot sikerült elfogyasztanom. Valahogy be kell illeszkedni, nem? Szerencsére egy kis fehérbor mindig segít lemosni a kagyló ízét.

Itt a kagylók olyanok, mint nálunk a gomba. Sok fajta van belőle, de nem mind ehető. Ha az ember az óceán partján lakik, fogja magát apálykor, fog egy vödröt, egy kis gereblyét és elindul kagylót szedni, amik a homokban, a sekély vízben illetve a kövek alatt bújkálnak. Mi Balatongyörökön meggyet meg almát szedünk, hát itt a kagyló a módi. Ezen a képen látható, hogy milyen részen vadásztuk a kagylókat, Korina és mamie Francoise munkában.

20160918_111541

Vasárnap délelőtt 11-kor volt apály, akkor mentünk ki a partra mi is sok más kalandvágyó felnőttel és gyerekkel együtt. Ivo gyerekkorában sokat járt kagylóvadászatra, ő teljesen fellelkesülve indult el.

Korina szedett sok kagylóhéjat (mint a Shell jele) és Ivo apukája talált 2 nagyobb ehető kagylót, valamint sok fekete tengeri csigát szedtek, amit bigorneau-nak hívnak. Ezek a vödörből szépen ki akartak mászni, de persze csiga lassúsággal, így nem sikerült. Egy lábosban hideg vízbe beáztatják kicsit, majd 10 perc alatt kis sóval borssal megfőzik és már kész is az ebéd. 🙂

Kellemesen el lehet fáradni a parton egy-két óra alatt, mert fúj a szél és süt a nap, az ember meg figyel, hogy ha a kövek tetején mászkál nehogy megcsússzon és elessen. Azért vizes tud lenni az ember apálykor is, mert egy kis tengervíz mindig marad, abban gázoltunk át minden irányba.

Aztán a legvégső döbbenet, hogy néhány kagyló nyersen is ehető. Nem csak az osztriga, amit szépen megmosva kap az ember az étteremben, otthon talán Budapesten, mert Pécsett nem jött velem szembe sehol egy osztriga az biztos.  A bernique névre hallgató kagyló nagyon szép, a csészecsigák nemzetségébe tartozik és olyan, mint egy kínai kalap.

20160918_112521

Rá vannak cuppanva a kövekre, ahonnan le lehet szedni, kicsit megmosni a vízben és egy késsel kivágni a belsejét és hamm. Ez a képen a mi saját példányunk, ahol a belseje látható, amit Ivo kihalászott és megevett. Korinát és engem is kínáltak vele, én kihagytam Korina viszont kipróbálta, de kiköpte, mert elég rágós így nyersen és ez azért már neki sem tetszett.

 

Sajnos nem találtuk meg azt a kagylót, amit úgy el lehet tenni mint a csemege uborkát, ezt úgy hívják hogy solen, vagy couteau és így kellett volna megcsípni, mint ezen a videón kicsit lentebb látható.

Ebédre megnyugtató módon kolbász volt sütőtök pürével és rizzsel. Hogy s hogy nem a tenger még a kolbászba is beférkőzött egy kis alga formájában, ugyanis kiderült hogy a kis zöldes-barnás darabkák a finom kolbászban algák. Ekkor már nem bírtam tovább és egy óriásit nevettem, egyszerűen nem akartam elhinni, hogy még a kolbászba is tesznek ilyesmit. Ez magyar szemmel, lássuk be, több mint furcsa. Hozzá kell tennem, hogy nagyon finom volt a kolbász és alig volt érezhető rajta az alga. Továbbá megtudtam, hogy az algaevés az új trend  Franciaországban, promótálják, hogy minél többen fogyasszák, mert nagyon egészséges, és hát, gondolom a tengerben van belőle elég. 🙂

20160918_132023

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *