Kouign-amman

Én az édességekben sosem csalódom. Franciaországban még nem ettem olyat, ami ne ízlett volna. Tegyük hozzá, hogy rendkívül édesszájú vagyok és sütni előbb tanultam meg, mint főzni. Nem meglepő tehát, hogy az édességeknek fokozott figyelmet szentelek mindenhol.

A kouign-amman – kiejtése [kwiɲa’mɑ̃nː] – egy hagyományos breton édesség az 1860-as évekből. Igazából egy vajas, cukros, leveles tésztáról van szó, amit kerek tortaformához hasonló edényben sütnek. Az eredeti recept arányai: 40% liszt, 30% vaj és 30% cukor. Maga a név is azt jelenti, hogy süti-és-vaj, ugyanis a ‘kouign’ azt jelenti, hogy sütemény az ‘amman’ pedig azt, hogy vaj.

Egy picit olyan, mintha az ember croissant-t enne, csak sokkal édesebb és vajasabb. Tömény finomság. Lehet miniket is készíteni egy muffin tepsiben (ez amerikában terjedt el), de azt hiszem részemről ez az az édesség, aminek otthon nem állnék neki, mert rengeteget kell nyújtani és hajtogatni, szóval számomra egy kicsit macerás bár ahogy ezt a videót megnéztem annyira talán mégsem?

Egy kis habos kávé mellé isteni finom! A vasárnapi ebédünk után ez volt a desszert! (a sok tengeri herkentyű után igencsak jól esett)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *