Miért zár be a francia óvoda szerda délután?

Korina minden nap megkérdezi, hogy “megyünk a francia óvodába?” Persze nem akar menni továbbra sem. “Soha, soha”, ahogy ő szokta mondani. A szivem szakad meg. A ma reggelt az sem könnyítette meg, hogy 2 idegen hölgy volt a teremben, ugyanis helyettesítés volt. De sajnos a szokásos óvó nénit és a dadust is pótolni kellett, ergo ma reggel minden gyerek sírt a teremben, mert nem ismerték egyik helyettesítő hölgyet sem.

Már említettem, hogy Franciaországban szerda délután bezár az óvoda (ilyenkor összevont önkormányzati ügyeletre lehet átvinni a gyereket délután). Ennek kapcsán kicsit utánanéztem a dolgoknak, hogy mi lehet ennek az oka.

Az Economist 2013-as cikkében találtam rá némi magyarázatot, mert a francia nyelvű minisztériumi oldalakat még nem értem teljesen. Úgy tűnik, hogy a szerda Franciaországban egy különleges nap. Egészen 1882-ig kell visszamennünk, ugyanis innen ered az, hogy egy hétköznapjuk is szabad legyen az iskolásoknak és az általános iskolai oktatás is innentől kezdve vált kötelezővé Franciaországban. Akkoriban csütörtök volt a szabadnap, és ezen a napon a gyerekek iskolán kívüli vallásos képzést kaptak. 1972-ben egy kormányrendeletben kihirdették, hogy a szerda legyen a fix szabadnap a csütörtök helyett és idővel egy egész kis kultusz alakult ki a szabad szerda körül. Ez volt az a nap amikor a gyerekek sportolni, szakkörökre és mindenféle egyéb szervezett programokra jártak. A dolgozó anyukák számára pedig létrehozták az önkormányzati (fizetős) napközit. A munkáltatók pedig megszokták, hogy a részmunkaidőben dolgozó szülők szerdánként nem dolgoznak, hogy foci edzésre vagy zeneiskolába hordozhassák a csemetéiket.

2013-ban vezették be az új szabályt, aminek érdekes módon senki sem örült, hogy szerdán, a hagyományos szabadnapon is iskolába kell menni a gyerekeknek.  2014. év végéig minden iskolának át kellett állni erre a rendszerre. A tanárok szakszervezete morgolódott, hogy plusz egy napot be kell menniük tanítani, a szülők pedig azért háborogtak, hogy így minden nap korán fel kell kelteni a gyerekeiket és nehezményezték, hogy meg kell magyarázni valahogyan a gyereknek, miért nem lehet már szerdánként egész nap rajzfilmeket nézni.

A kormány elvileg azzal a céllal vezette be ezt a reformot, hogy a gyerekek ne legyenek annyira fáradtak. Ugyanis az általános iskolákban a régi 4 napos iskolai hét napjain túl hosszú volt a tanítási idő és utána még a házit is meg kellett csinálni. Ezen próbáltak meg könnyíteni azzal, hogy az egy napra eső tanítási idő nem lehet több, mint öt és fél óra, plusz kötelező iskolába járni szerda délelőttönként is. Ennek az előnyeit hangsúlyozták már régóta azok a tudósok is – a kronobiológusok – akik a gyerekek biológiai ritmusát tanulmányozzák.

Az ovi és a suli is ugyanúgy szeptember elsején kezdődik, mint Magyarországon viszont a szüneteket máshogy osztják be. A francia iskolák nyári szünete csak július elején kezdődik, ugyanakkor jár 2-2 hét karácsonykor és húsvétkor is, plusz van még rendes őszi és téli szünet is!

Amúgy, óvodába járni nem kötelező Franciaországban.

 

ui. a képen épp az oviból jövünk hazafelé egy délután.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *