Francia sajtok: az Epoisses

A sajtot többinyire a piacon veszik Ivo szülei és ennek tárolására egy külön sajtos doboz áll rendelkezésre a hűtőben. Ez a doboz akkora, mint a normál hűtőknek az egyik alsó, műanyag rekesze, amiben az ember a zöldséget szokta tartani. Tegnap egy különlegességgel tért haza Ivo apukája, ezt a sajt az Epoisses. Nekem toplistás ez a sajt, ugyanis én imádom a lágy és kissé büdös sajtokat. Meg kell, hogy mondjam isteni volt, igaz ez a sajt itt is a drágábbak közé tartozik, egy doboz kb. 10 euró, szóval nem egy mindennapi sajt.

Burgundiából, az Epoisses faluból s környékéről származik, ahol a mezőgazdaság egy nagyon fontos iparág. Tehénsajtról van szó, ami belül lágy, kenhető állagú, kívül pedig egy keményebb, sötét sárga kéreg borítja. A sajtot a helyi almapálinkában, a Marc de Bourgogne-ban, mossák meg. Pasztőrözetlen és pasztőrözött formában is készül és egy kerek fa dobozban kerül a polcokra. Az éttermekben néha kanalat adnak hozzá, mert annyira folyós az állaga.

A 16. század elején a ciszterciek laktak ezen a településen, a L’Abbaye de Citeaux – ban, azaz a Citeaux-i apátságban és a legenda szerint ők kezdték el ennek a sajtnak a készítését. (én pedig a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába jártam Pécsett) Kétszáz évvel később, amikor a ciszterci szerzetesek elhagyták a települést, a helyi farmerek örökölték meg a receptet, amelyet tovább fejlesztettek a következő században. Napóleon is nagy rajongója volt ennek a sajtnak.

Bár a 20. század elején nagy népszerűségnek örvendett, és több mint 300 farmon készítették, a termelés szinte megszűnt a második világháború végén. Ekkor ugyanis nagyon kevés férfi maradt, aki dolgozni tudott és a nőkre maradt a mezőgazdsági munkák nagy része, ezért a helyi tejtermék és sajtkészítők szinte eltűntek.

Azért a recept szerencsére megmenekült és tovább élvezhetjük ezt a finomságot egy szelet kenyérre kenve egy kis vörösbor mellett.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *