A francia művészet találkozik az élettel

Jelenleg Nantes-nak a Chantenay névre hallgató negyedében lakunk, ahol most hétvégén egy nagyon szimpatikus programot rendeztek. A helyi boltosok és a művészek ugyanis összefogtak és egy olyan “kiállítást” rendeztek, ami mindenki számára elérhető és ingyenes volt. A helyi boltosok ajánlották fel a teret a művészek festményeinek, fotóinak, szobrainak, ékszereinek, ki mit készít.

Ezt azt jelenti pontosan, hogy bemegy az ember például egy borboltba és a falon festményeket lát (amiket meg is vásárolhat természetesen) vagy például a régi patika, ma üresen álló helységében az egész teret átvette egy festőnő. A hölgy közben egy balalajka szerű kis hangszert pengetett (természetesen vörös rúzzsal és helyes frizurával), míg mi a képeit néztük. Ivo régi általános iskolája is kinyitotta a kapuját és az udvarában egy szobrász-festő úr rendezkedett be.

Egy kis térképet is lehet kapni, hogy az ember lássa, melyik üzletek vesznek részt a programban, ahol minden bolt egy számmal volt jelölve és a program térképen egy kis leírást is lehetett olvasni az adott helyen kiállító művészről. Olyan volt, mint egy kis akadályverseny az állomásaival. Találkoztunk marokkói festővel és szlovák fotóművésszel is, színes volt a paletta.

20160924_112746

Számomra az volt az érdekes, hogy több helyen is szívesen vásároltam volna. Természetesen a művészet itt is nagyon drága. Mind a festmények, mind pedig a fényképek között volt több olyan is, amelyet szívesen láttam volna a (jelenleg nem lézető) szobám falán. Eddig úgy gondoltam, hogy a festmények a múzeumba valók, de egyre inkább látom, hogy igenis találkozhat a művészet az egyéni ízléssel és hogy egy ilyen programmal rengeteg embert oda lehet csábítani. Ez mindenkinek jót tesz. A festőknek egy kis reklám, és akinek bírja a pénztárcája, az akár a helyszínen is vásárolhat, az átlagembernek pedig egy kis színt visz az életébe és bepillantást enged a művészetnek egy olyan részébe, amit talán magától sosem nézne meg. A boltosoknak is jó, hiszen ha festmányt nem is, de valami mást lehet hogy vásárol az érdeklődő.

Este pedig egy kis fesztivált tartottak, sörpadokkal és standokkal, ahogy illik. A menü viszont kagyló volt sültkrumplival, ez volt a fesztivál tematikája. Ezen mi már nem vettünk részt, mert nem tudtuk pontosan hány órától lehet majd ennivalót kapni és Korinát nem akartuk kitenni ennek a bizonytalan vacsorának, és persze magunkat sem.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *