Mont Saint Michel a gyönyörű

A múlt hétvégi kirándulás rengeteg élményt szolgáltatott számomra. A hétköznapok amúgy is hasonlóan telnek mindenhol, a közhiedelemmel ellentétben azért mert valaki külföldön él nem történik vele minden egyes nap valami érdekes vagy vicces dolog. A kerítés meg a kolbász dolga bizony igaz.

Vasárnap autóztunk át Mont Saint Michel-be, ami Franciaországban a második leggyakrabban látogatott nevezetesség. Gondolom mindenki ki tudja találni, hogy mi az első.

Én már régóta szerettem volna eljutni ebbe a régi apátságba, amely egy gránit sziget tetejére épült és dagálykor körülveszi a tenger, míg apálykor a homokon keresztül is meg lehet közelíteni a partról. Akkor úgy fest, mintha a szárazföldhöz tartozna. Árapálysziget. Persze most már van hozzá egy felvezető híd, (ami eredetileg egy 1879-ben épült gát volt), amin a kisbusz is szállítja a turisták ezreit. Az első októberi hétvégén is rengetegen voltak itt, természetesen sok kínai és sok csoportos látogató.

20161002_102051

Ahogy bejut a ember a kőfalon, kacskaringós, szűk utcácskákban találja magát, amelyek mindig felfelé emelkednek. Itt vannak a házak, amelyekben az éttermek és gyönyörű – és drága –  szuvenír boltok csalogatják a nagyérdeműt. Mindennek a tetején helyezkedik el a bencés apátság apátság, amely 1979-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Joggal.

708-ra tehető a kolostor megalapítása, amikor a legenda szerint Aubert-nek, Avranches püspökének megjelent Szent Mihály Arkangyal és parancsolta, hogy építsen kolostort a hegy tetejére. Persze elsőre nem állt kötélnek, úgyhogy az arkangyal lyukat égetett a püspük kalapján. Ennek fele sem tréfa, gondolta és hipp-hopp 708 októberében már fel is szentelték az első templomot a kolostorban. Teher alatt nő a pálma!

933-tól a normannok foglalták el és ekkoriban megérkeztek a bencések is majd a falu is elkezdett épülni a kolostor alatt. A százéves háború alatt az erődök formáját vette fel, és az országnak egy stabil bástyája volt, ellenállva az angolok támadásainak a nemzeti identitás szimbólumává vált.

20161002_100825

A francia forradalom idején a vallási élet megszűnt a kolostorban és börtönné alakult át. 1874-ben kezdték el a nagyobb felújításokat, amely az évek során folytatódott. A középkorban úgy tartották, hogy az apátság a mennybeli Jeruzsálem, a paradicsom megnyilvánulása,

Az apátságba 350 lépcső visz fel. Ezt Korina is szépen végigjárta. Fantasztikus az épület belülről is, sokkal nagyobb mint ahogyan kívülről látszik, és kicsit labirintus szerű, az ember csak megy egy újabb és újabb terembe, de már nem is tudja hol tart. Nagy része meg van nyitva a látogatók számára, még úgy is, hogy jelenleg is lakják papok és apácák, akikkel volt szerencsénk találkozni is.

Vasárnap lévén, fél 12-kor kezdődött a templomban a mise. Nem sokat maradhattam, mert Korina nem tud egy helyben ülni sokáig. Szentségtörő módon egy kis kekszet adtunk neki, hogy maradjon csendben amíg a misét halgatjuk. Mindenkinek adtak a kezébe egy papírt a mise rendjével és az énekek szövegével.

20161004_120924

Az apáca nagyon nyugodtan tűrte a turistaáradat hömpölygését a templomban de szépen le is csendesedtek amint elkezdődött az ének. Azt hiszem, ha az ember olyan, mint én, hogy imád világot járni de közben végig honvágya van, akkor két módon tudja ezt csillapítani. Az egyik a magyaros ételek fogyasztása, a másik pedig az hogy elmegy az ember misére. Hiába nem értek belőle egy szót sem, akkor is a mise rendje mindenhol ugyanaz. Egy kis otthonos rendszer.

Két órás nézekődés után gyorsan stoppoltunk helyet magunknak az egyik kis büfében, gyorsan ettünk egy szendvicset, majd siettünk, hogy mihamarabb letehessük a fenekünket az autóba és Korina elkezdhesse a sziesztát.

Én még azt azért konstatáltam magamban, hogy Balatongyörökön is van egy Mont St. Michel, mivel St. Michel= Szent Mihály, akkor igazándiból  a Szent Mihály hegyi templomot lényegében ugyanígy hívják. Kicsit kisebb mint francia névrokona.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *