Gasztro Terror

Amint kikerültem a főiskoláról és elmaradoztak a zacskós levesek és tészták az életemből kitárult előttem egy új világ. A friss ételek és a főzés világa. Először amerikai éveimnek köszönhettem, hogy a menün nálam nem csak a rántott hús szerepel, aztán otthon a mindenféle országból származő külföldi kollégáktól is sokat tanultam. Végül pedig a karácsonyi és egyéb céges partikon megismerkedtem a jó borokkal.

Sosem sportoltam igazán, az aerobicot is hol abbahagytam hol újrakezdtem, ezért még fontosabb volt, hogy ne menjenek fel a kilók rám, de nyugodt szívvel ehessek. Az elmúlt tíz évben engem is utolértek a különféle diétás trendek. Szétválasztós diéta (ez még a legjobb szerintem), paleo étrend és társaik. Nem ment és nem is fog. Amint éreztem, hogy valamit tilos enni, annál jobban kívántam. Sajnos elég édesszájú is vagyok, amit Magyarországon elég jól kordában tudtam tartani, meg persze időm sem volt munka és gyerek mellett sütögetni.

A legjobban az bosszant, hogy időről időre kikiáltják egy ételről, hogy káros az egészségre, viszont később ugyanerről megírják, hogy milyen remek. Akkor most egyek vajat vagy ne egyek? Igyak kávét vagy ne igyak? Édesítő vagy cukor? Lehetne tovább sorolni. A paleo diéta éveken át stabilan tartotta magát, erre mit látok ezen a héten? Persze hogy egy cikket arról, hogy nem biztos hogy a paelo diétával sokáig lehet élni. Bumm. A legutolsó csepp a pohárban pedig az, amikor a nők hiúságára hatva felszólítanak minket, hogy miket ne együnk, ha nem akarunk ronda ráncos öregasszonyok lenni. Elég ebből!

Már magamtól is rájöttem arra, amit a francia étrend és szokások csak megerősítettek most bennem, hogy mértékkel mindent lehet fogyasztani. Itt úgy élnek az emberek, hogy az étkezésre hagynak időt és fontos számukra. A franciák a sajt és a baguette mellett rengeteg zöldséget illetve zöldséges ételt fogyasztanak. Valahogy mindenbe bele tudják csempészni. Ez adja meg az egyensúlyt. Annak köszönhetően pedig, hogy előétel-főétel-(sajt)-desszert menetreddel folyik az étkezés, mindegyik fogásból csak keveset esznek. Északon vajjal főznek, délen oliva olajjal. Vannak persze különbségek, de alapvetően a sok zöldség gyümölcs mellé belefér néha a tészta, a krumpli, és egy kézműves hamburger sem az ördögtől való!

Egyszóval, szerintem nagyon jól csinálják! Az itt töltött egy hónap alatt még egyetlen kövér embert sem láttam. Kicsit gömbölyűbbet igen, de kövéret nem. Azt (sajnos) hozzá kell tennem, hogy a franciák sokat sétálnak és bicikliznek és sokkal sportosabbak, mint én vagyok. Konkrétan Ivo szülei fittebbek, mint én.

Igyekszem majd felzárkózni, már heti kétszer szobabiciklizek.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *