Mitől élnek sokáig a francia nők?

A francia nők élnek a leghosszabb ideig Európában és ők a dobogós másodikok is ebben a számban a világon, ki más, mint a japánok után. Vajon mi a titkuk?

Ez leginkább attól függ, hogy kit kérdezünk meg erről. Többek közt az evési szokásaikat, a napi mozgást, az oliva olajat, a rengeteg vizet….vagy a sok szexet tartják a titok nyitjának, gondoljunk csak Brigitte Bardot-ra, aki még 76 évesen is fantasztikusan néz ki.

Mireille Guiliano, A “Francia nők nem híznak” című könyv szerzője, azt mondja, hogy a francia diéta (ami nem diéta, hanem életvitel) a lényeg, amit ő is betart, a napi háromszori étkezés, egy vagy két pohár bor és sok sok víz.

Majdnem ugyanezt a történetet hallottuk Jeanne Calment-től, aki a világon a legtovább élt, ugyanis 122 évesen halt meg 1997-ben.  Szerinte a hosszú élet titka a főzés során használt sok oliva olaj, de bevallotta, hogy emellett szívesen evett csokoládét, ivott bort és cigarettázott is.

Ugyanakkor az étkezési szokásoknál sokkal több van emögött. Míg a francia nők átlag élettartama 85.1 év – szemben a 82.4 évvel amit Európa többi részére prognosztizálnak (az Eurostat demográfiai adatai szerint) a francia férfiak lemeradnak a hölgyek mögött, annak ellenére hogy ugyanolyan étkezési szokásaik vannak. A férfiak és nők közötti 7,5 évkülönbség az élettartam tekintetében a legnagyobb az európai országok között.

Mireille Guiliano szerint: “Az étkezési szokások nagyon fontosak, de ugyanennyire számít a mozgás is. Mi franciák azt csináljuk, amit ma már a legjobbnak tartanak (és a legolcsóbb is): gyaloglunk és lépcsőt mászunk… a biciklizés nem rossz hiszen a 122 évig élő frnacia hölgy még 100 éves korában is felült a biciklire. Napjainkban a provance-i falvakban is találunk a nyolcvanas éveikben járó hölgyeket, akik még mindig bicikliznek és remek formában vannak.”

Az egyik népszerű francia női magazin, a Femme Actuelle, szerint a válasz az étkezési szokásokban, a mozgásban és az egészséges életmódban rejlik. Azt javasolja, hogy együnk naponta egy maroknyi diót, valamint sok brokkolit, szőlőt és olajos halakat és fogyasszunk fehér teát, ha  tartani akarjuk a tempót az idővel.

Az újság szerkeztő-igazgatója szerint a család is fontos szerepet játszik abban, hogy sokáig éljünk: “A francia nők tovább élnek, mert együtt esznek a családjukkal asztalnál és sok szárított gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket és proteint fogyasztanak. Nem mellékesen nem nassolnak az étkezések között, nem esznek csipszet és nem isznak szénsavas üdítőitalokat, de nyugodtan esznek egy kis csokit is mértéket tartva jó borokat isznak (de soha nem sört).

A dietetikus, Dr Frédéric Saldmann szerint a rendszeres szex segít vizonyos betegségek elkerülésében és olyan hormonokat termel, mint az oxitocin, amely többek között segít a mellrák megelőzésében. A Royal Edinburgh kórház kutatása során 3500 embert vizsgáltak és arra az eredményre jutottak, hogy a heti háromszori szex segíthet abban, hogy 10 évvel tovább éljünk.

A francia Société Française de Gériatrie et Gérontologie (Geriátriai és Gerontológiai Társaság) pedig publikált egy olyan tanulmányt, amelyben bemutatja, hogy a gyaloglási sebességünk jelzi a várható élettartamunkat. Végül pedig a pittsburghi egyetem szerint akik egy másodperc alatt egy métert vagy ennél többet gyalogolnak, azok az átlagnál tovább éltek és általánosságban arra jutottak, hogy a gyorsabb tempóban gyalogló idősek tovább éltek.

Szóval kiderült, hogy semmi különöset nem kell csinálni és csak egy picit oda kell figyelni arra, hogy mit eszünk és aktívnak kell maradni és sokat mozogni. Nekünk magyaroknak is menni fog ez!

Részlet az eredeti angol nyelvü cikkből: http://www.connexionfrance.com/what-lies-behind-french-womens-longevity-11592-news-article.html

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *