Főzős nyelviskola

Ma kezdődött a főzős nyelvtanfolyamom, amely az őszi szünet alatt egy 10 órás kis kurzus ugyanabban a nyelviskolában ahova szerdánként is járok. Nem láttam náluk nagy konyhát, így nagyon kíváncsi voltam hogyan fogják megszervezni a főzést. Mint kiderült egészen jól, franciás lazasággal. Az első órában szókincset tanultunk és a főzésről volt szó szóban és írásban, majd átmentünk egy másik tanterembe, amit átrendeztek a főzéshez. Ott voltak a hozzávalók, a tányérok, a kések, egy robotmixer és egy elektromos habverő, ezekkel dolgoztunk. Mindenki kapott fehér kötényt és séf sapkát is! Kár, hogy elfelejtettem fényképezni a nagy izgalomban…

Ez a csoport 6 fős, engem is beleértve. Egy fiú is van, az angol Carl, aki egy középiskolában tanít angolt Nantes-ban, továbbá egy spanyol, egy brazil, egy szerb és egy japán lány. Nagyon jó hangulatban telt az óra, bár azt be kell vallanom, hogy főzés közben még nehezebb arra figyelni hogy mit mondanak neked. Egy idő után elkezd az ember mutogatni és hümmögni, hogy a főzésre tudjon koncentrálni. Ez a helyzet most még, de lehet hogy a holnapi nap végére már jobban bele fogok rázódni.

Ma mousse au chocolat (csokihab), chocisson au chocolat en poudre et petits-beurre LU (kakaós kekszes kolbász, na jó…legyen rúd), tapenade noire (fekete olivabogyó krém hallal) és crepes fourrées au saumon (lazacos palacsinta) készült. Ezeket mind a hűzőbe tettük ma pihenni. Holnap délelőtt még készítünk ezt-azt, majd délben megeszünk mindent együtt és utánna még tanulunk 2 órát.

Szerintem nagyon jó módszer egy ország nyelvét az ételein keresztül megismerni. Enni mindenki szeret és minden nap teszi, így egy olyan szókincset kap, amit a mindennapokban tud használni majd. Azért ez nem hátrány. Viszont továbbra is úgy érzem, hogy a házi feladattal elég lazán bánnak, lehetne több is. Látszik, hogy a poroszos iskolarendszerből jöttem, más ennek örülne. Én is örülök, persze, de sajnos elég lusta vagyok  és magamtól nem állok neki nyelvtanfeladatokat keresni és megoldani a szabadidőmben. Ha fel van adva, az más, akkor tutira megcsinálom, mert a házinak mindig meg kell lennie és a számonkéréstől még mindig félek.

Hosszú hétvége lesz itt Franciaországban is, és elég jól állunk már a programokkal, úgyhogy jobb ha nekiállok a házimnak. Hétvégén Ivo bátyja érkezik a városba, vele szeretnénk kicsit találkozni, hétfőn pedig Korina keresztapukája Eric érkezik a feleségével és a nagyfiúkkal 2 napra. Lesz társaságunk!

Jövő szerda délelőtt újra nyelviskolába megyek és csütörtökön folytatódik az óvoda Korinának, így utánna jobban lesz időnk Ivoval mindenre. Szerencse, hogy a lakást már berendeztük.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *