10+1 anti-aging tipp francia módra

Most, hogy már nem csak a képeket tudom nézegetni a francia újságokban, magazinokban néha-néha veszek egyet magamnak, mert egyszerűen imádok újságot olvasni. Már a gondolat is örömmel tölt el, ha tervezem hogy bemegyek egy újságoshoz és lelki szemeim előtt látom, ahogy egy bögre kávé mellett olvasgatom a cikkeket és nézegetem a divatoldalakat elképzelve, hogy melyiket venném meg. Kell egy kis álmodozás!

Mint szinte mindenből, a választék az újságok terén is óriási. A tartalom, nos, ugyanúgy mint otthon, kicsit egy kaptafára megy. Vannak a Cosmo típusú magazinok, ami már semmi újat nem mond az embernek ha elmúlt 30 éves, vannak a divat fókuszu magazinok mint a Vogue vagy az InStyle, és az én örök kedvencem az ELLE magazin és hasonlóan nívós társa a Marie Claire. A francia ELLE-ben csalódtam egy picit, mert túl sok volt benne a reklám és kevés a tartalmas cikk. A Nők Lapjához pedig nem ér fel semmi. Legutóbbi beszerzésem, a számomra teljesen ismeretlen BIBA és a GRAZIA voltak. (kettőt adtak egy áráért)

A fiatalság és az anti-aging meghatározó téma mindenhol, ez most a mánia. Viszont találtam egy francia cikket, amely egészen új oldalról közelítette meg a témát. Persze felvonultatott pár arckrémet is, de ezek csak pici képeken jelentek meg, nem ez volt a fő mondanivaló. És íme a tanácsok francia módra:

 1. Hidratálja a bőrét! – rendben ez már lerágott csont, de nem azt javasolja, hogy csillió forintért, pardon euróért, ránctalanító krémeket vegyek, hanem csak arra hívja fel a figyelmet, használjak egy jó hidratálót. Pont.
 2. Masszízozza a fülcimpáját! – komolyan, megnéztem a szótárban is, hogy nehogy hülyeséget írjak. A kínai orvoslásra hivatkoznak, illetve hogy javítja a keringésünket ha ezt tesszük.
 3. Gondolkodjon pozitívan! – mosolyogjon és meditáljon. A napi meditációval már 3 hónap alatt befolyásolható az öregedés. Nem tudom, majd talán pár év múlva megérek erre.
 4. Szex! – A szerelem jót tesz a testnek és a léleknek. Ezt nem kell tovább ragozni. Azért a tudományos magyarázata is érdekes, azt állítják ugyanis, hogy az agy endorfint termel ilyenkor, amely hatással van a bőrre és elősegíti az új sejtek termelődését, ergo a bőr fiatalosabb marad.
 5. Bújjon elő az okostelefonja mögül! – Ha jól kihúzzuk magunkat a fejünk 5 kilóval könnyebbnek érződik. Mobilon írogatás közben viszont fejünk előredől és megterheli a nyakat és a nyakcsigolyát, arról nem is beszélve hogy hosszú távon kialakulhat a dupla toka és ráncosodhat a dekoltázs. Mik vannak?!
 6. Védje bőrét a városi szennyeződésektől! – itt nem csak a fényvédelemre gondol, hanem egy teljeskörűbb védelemre, konkrétan az ózonszennyezés ellen. A városi népesség 98%-a az elfogadthatónál magasabb ózonszintnek van kitéve. Erről még sosem hallottam, de a Wikipédia megerősítette: A földi légkör legalsó rétegében, az ózon az egészségre káros anyag, a szmog egyik összetevője, mely leginkább a nagy forgalmú városokat sújtja.
 7. Fűszerezze ételeit kurkumával! – sosem használtam. Lássuk. A kurkuma remek antioxidáns és a benne lévő kurkumin elősegíti a sejtek védelmét.
 8. Egyen sok friss gyümölcsöt és zöldséget, lehetőleg a piacról! – ez engem egy picit mindig felidegesít, mert a városi ember nem mindig jut el a piacra, vagy ha van is a közelében, akkor nem ér oda, mert dolgozik. De a tanácsot értem. A dzsúz mániát hozza fel példának, hogy a rohanó életet élő emberek sokszor így próbálnak elegendő vitaminhoz jutni. Láttam én Budapesten is ilyet, de szerintem elég drága. Lelkes haziasszony előveheti otthon is a turmixgépet, ha akarja. Már Stahl Judit is megmondta ezer éve, hogy gyümölcsturmixot reggelizzünk. Kár, hogy nekem ez nem elég.Nevessen minden nap! – Erősebb lesz az immun rendszer, jobb a sejtek oxigén ellátása, csökken a stressz.
 9. Egyen kevesebb cukrot! – Ismerős. Szerinte az édességekben lévő glükóz NEM de a gyümölcsökben, zöldségekben és gabonákban lévő szénhidrát IGEN. Szerintem azért kell egy kis csoki, az étcsoki tudtommal egészséges.
 10. Egyen kevesebb húst! – Hoppá, a paleoval akkor mi lesz? Szükségünk van proteinre, de nem feltétlenül állati eredetűre. A táplálkozáskutatók szerint a proteinek aránya, ha a fiatalság is szempont, a következő: 50% állati eredetű (hal, tojás, szárnyasok heti 3 alkalommal) és 50% növényi eredetű (gabonafélék és zöldségek).
 11. Ne feledje a zsírokat! – Esküszöm. Az eredeti: “Manger du gras”. De sajnos nem a szalonnára gondoltak. Az oliva, szezám és argánolajat említi, mint jó zsírokat, a zsíros halakat, mandulát, diót, avokádót és a chia magot. A vaj kis mennyiségben, az A vitamin tartalma miatt, elengedhetetlen a bőr regenerálásához. Hát igen, mi mást írna egy francia?

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *