A hangyák élete – és a természettudományok

Ivo elutazott geek táborba a “kollégáival” Dél-Franciaországba 3 napra – a szegény – így (végre) magamra maradtam egy kicsit.

Szerda délután, amikor nincs ovi, a francia szülők igyekeznek valami érdekes vagy hasznos programot kitalálni a gyerekeiknek. Korina a 3 év 2 hónapjával még egy picit fiatal mindenhez, úgyhogy a szerda az én napom (is) lett, mert múzeumba mentünk tegnap.

A nantes-i természettudományi múzeum nincs messze tőlünk és hallottam, hogy van egy ideiglenes kiállításuk a hangyák életéről. Ez érdekelt leginkább és úgy gondoltam, hogy Korina is talál majd valami neki valót, bár 4 éves kortól ajánlották ezt a kiállítást is.

Szuper napunk volt! Úgy kezdődött, hogy Korina megkérdezte a délutáni alvás után, hogy hova megyünk. Én mondtam, hogy múzeumba. Ő nem mondott semmit. Ez nem vall rá, így gyanakodva megkérdeztem tőle “tudod hogy mi az a múzeum?”. Válasz: Nem. 🙂 Amikor elmondtam neki, hogy a múzeumokban miket lehet látni nem volt túl lelkes, de azért szívesen jött.

A természettudományi múzeum egy gyönyörű épületben található (lásd fő fotó) és előtte egy hangyadomb reklámozza a hangyás kiállítást.

18 éves korig ingyenes a belépés, a felnőtt jegy pedig 4 euró (kb. 1200 ft) volt. A hangyák életéről volt számos videó, külön tévéken, amit a látogató tudott elindítani magának egy gombbal. Voltak hangya “makettek” bemutatva a különböző hangya tisztségeket (királynő, leendő királynő, katona, munkás) a hangyák testfelépítését, reprodukcióját és kiderült, hogy a világon 12 000 hangyafaj él.

A második teremben volt az igazi érdekesség, az élő hangyák és a hangyabolyok. Üveg kockákba zárták őket, amelyeket hosszú üvegfolyosók kötöttek össze. Az üveg kockák több oldalára nagyító volt szerelve, így igazán közelről lehetett látni a hangyák tevékenykedését. A folyosón pedig zajlott az élet, vitték a zöld leveleket a hátukon jobbra-balra. A picik számára volt fellépő, hogy jobban lássanak mindent és egy kedves teremőr tőlem kétszer is megkérdezte, hogy kérünk-e. Azért kétszer, mert az első használat után visszatettem a helyére.

Utána szerencsénkre épp kezdődött egy mini előadás, ahol egy úr beszélt a hangyákról, leginkább a gyerekeknek címezve, de kiderült hogy én semmit sem tudok (már) a hangyákról. Még 3 gyerkőc ült a földön a párnákon és két felnőtt a puffokon, így becsatlakoztunk mi is. A bevezető után igazi hangyabolyokra tett nagyítóval vetítették ki a tévére a hangyákat és ott mutatta meg igaziban, hogy melyik a tojás, melyik a lárva és hogy épp mit csinálnak. Az elején elmondta, hogy nem kötelező végigülni ez egészet, nyugodtan el is lehet menni közben. Érdekes, interaktív, barátságos.

Pár érdekesség:

  • a hangyakirálynő 20 évig is élhet, de a hangyamunkás csak 3 évig
  • ha két hangya találkozik – ez nem egy vicc – akkor csápjaikkal letapogatva egymást be tudják azonosítani, hogy egy “családból/bolyból” valók-e
  • a leveleket feldarabolják, megrágják és kiköpik. Ezt viszik a bolyba ahol ez a gombákkal együtt megerjed és így lesz kész a hangyaebéd.

20161109_171438

Egy újabb teremben egyszercsak boákat, viperákat és pitonokat találtunk. Vajon miért tetszenek minden gyereknek a kígyók? Korina kétszer is végignézte a kígyókat, bár nem mindig vette észre, hogy hol vannak. A képen a különböző kígyóbőrökről szóló ismertetőt pörgette a kisasszony.

Ezután felmentünk az emeletre, ahol a klasszikus kitömött állatok voltak és két óriási csontváz, egy afrikai elefánté és egy bálnáé. Ekkor már egy órája bent voltunk, így Korina érdeklődése kezdett lankadni és csak azolnál az állatoknál volt hajlandó megállni, amiket szeret. Pl. majom, krokodil, elefánt, süni.

20161110_090040

Összességében nagyon büszke vagyok rá, mert 1 óra 15 percet “kibírt” a múzeumban (lehet, hogy Ivot már lekőrözi ezzel) és csak egyszer kellett elmenni pisilnie közben.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *