Quiberon – hív az Atlanti óceán

A franciáknál november 11-e nemzeti ünnep. Az első világháború végére és az ott elesett katonákra emlékeznek e napon, mivel a Compiegne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásával – 1918. november 11-én -hivatalosan is véget ért a háború a nyugati fronton.

Mivel november 11-e péntekre esett, ez egy hosszú hétvégét jelentett számunkra. Ivo még mindig a odalenn délen meseszép éjen édes édent remél (ma 17 fok volt Dél-Franciaországban), így Korina s én becsatlakoztunk anyósomékhoz és elutaztunk velük Quiberonba, a nyaralójukba, péntek reggel. Ivo nehéz élete azzal folytatódik, hogy szombaton csatlakozik hozzánk.

Mi sem panaszkodhattunk, mert egész nap sütött a nap, úgyhogy a kertben lehetett játsszani, ebéd után pedig mindenki részt vett a kertészkedésben, a fákat kellett megmetszeni és összeszedni az ágakat. Én délben már Muscadet-t szürcsöltem boldogan, úgyhogy egy szavam sincs.

20161111_113030

A Muscadet, egy nagyon finom, francia fehérbor. Természetesen száraz, de abszolút gyümölcsös ízű, kicsit a Muscat Ottonel-re hasonlít. A Loire völgyében készítik Nantes körüli területeken, így nem véletlen, hogy ezt gyakran fogyasztják a környéken. A Melon de Bourgogne nevű szőlőfajtából készítik , amelyet valamikor a 17. század során ültettek először a Loire völgyében. 1709 után terjedt el nagy mértékben, mert az 1709-es nagy fagy után a régió legtöbb szőlőtőkéje és fajtája tönkrement. A holland kereskedők hozták be és ültették el ezt a szőlőfajtát, viszont leginkább pálinkát készítettek belőle, amelyet Észak-Európában adtak el. A kis hamisak.

20161111_110152

Quiberon egy szuper kis város, Bretagne-ban található, egy az Atlanti-óceánba kinyúló kis félszigeten. A francia turisták kedvelt nyaralóhelye és híres a szardíniájáról, amelyet egy nagy üzemben gyártanak itt. Általában ötezren lakják, de nyáron ez a háromszorosára is nőhet.

A 19. században egy kémikus, Nicolas Appert kifejlesztette az ételek sterilizálásának technológiáját. Ennek a folyamatnak  köszönhetően a Quiberon-i öbölben vezető szerepre tett szert a szardínia halászat és a szardíniakonzerv gyártás. 1882-ben pedig elkészült a vasút Auray és Quiberon között, így a turizmusnak is beindult és azóta is dübörög.

Érdekes párhuzam, hogy ahogy nekem Balatongyörökön zajlott a gyerekkorom nyaranta a nagyszüleimnél, és jelenleg is ez a kedvenc helyem a világon, úgy Ivonak is ugyanezt jelenti Quiberon. A “francia Györök”.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *