Beaujolais Nouveau – Az új bor napja

Akármilyen hihetetlen is, de a csodás, francia hétköznapokon is ugyanazok a dolgok történnek, mint mindenhol máshol. Néha semmi nem történik, csak megy a suli, ovi, evés, alvás körforgása. Sőt, gyermekünk időnként meglep minket egy kis betegséggel, a mai napon a hányós verzió van soron, így a vasárnapra tervezett minikirándulásunk ugrott.

Szerencsére, a héten volt az új bor ünnepe, így erről most ejthetek pár szót, mert kellemesebb témának találom a vírusos fertőzéseknél.

1479382128_beaujolais-card

Minden november harmadik csütörtökén a franciák az új bort ünneplik, idén ez november 17-re esett.  Ez az első nap amikor megjelennek a boltokban az év Beaujolais (ejtsd kb.: bozsolé) borai a polcokon. Sem előbb sem később. A hagyomány, illetve a mánia az 1980-as években kezdődött. A legnagyobb, ehhez kapcsolódó fesztivált Lyonban tartják, ahol a borászok a Beaujoulais megkóstolása előtt, azt hordókban görgetik végig a belváros utcáin. A villányi Vylian pince, hasonló módon, szintén megünnepli az év első vörösborát, náluk Bogyólé a neve és már októberben megbontják. Szerintem remek név!

A Beaujolais bor a nevét egy Lyon-tól északra lévő, burgundiai bortermelő vidékről kapta. Ez egy könnyű, gyümölcsös, zamatos, eper és banán -igen, igen mindenki jól látja – ízeket felvonultató, fiatal bor, amelyet a Gamay nevű szőlőfajtából, gyorsan, rövid idő alatt állítanak elő. A jellegzetes “Goût de banane” ízt az élesztő adja (71B) amely felgyorsítja az erjedési folyamatot, így a bor rövid időn belül elkészíthető és a cukor, amely felturbózza benne az alkoholszintet. A Beaujolais Nouveau a szüreteléstől számított hat-nyolc héten belül már a boltok polcain áll. Az igazi borsznobok jól le is nézik.

Nem a legjobb hírnévnek örvend, mert sokan ihatatlannak tartják, mégis évente kb. 28 millió palack Beaujolais Nouveau -t termelnek Franciaországban. Milliós nagyságrendet küldenek belőle az USA-ba és Japán is imádja ezt az újbort, ahol különösen a borhotelekben népszerű, itt fürdeni is lehet benne. Biztos nem köpik ki azt, ami véletlenül a szájukba megy fürdés közben.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *