A nemzetközi helyzet egyre fokozódik

Korábban már írtam a nyelviskoláról, de most már egyszerre két nyelviskolába is járok, igaz csak decemberig, mert utána kezdődik a francia családi karácsonyi programsorozat, melyet a magyar követ december 24-től.

Idekerültem Franciaországba, de hetente háromszor mintha az ENSZ mini változatában ülnék. Szerdánként egy asztal körül ül Anglia, Németország, Japán, USA, Spanyolország, Oroszország és Magyarország. Kedden és csütörtökön pedig Ausztria, Kína, Szíria, USA, Mexikó és Magyarország próbál tárgyalni. Ugyan hétköznapi témákat boncolgatunk, de mindenki a maga szemszögéből rendkívül lelkesen és meggyőzően érvel és próbál betekintést nyújtani az adott ország életébe, kultúrájába. Mindannyian katasztrofális kiejtéssel igyekszünk francia mondatokat fabrikálni és reménykedünk, hogy a többiek is megértik. A tanárok valahogy mindenkit képesek megérteni.

Következzenek tehát a nemzetközi hírek Nantes-ból, kapcsoluk magyar tudósítónkat a helyszínről:

  • Ausztria nagyon szeret online sakkot nézni. Egy-egy meccs akár hat órán át is eltarthat. Vajon addig mit csinál a barátője?
  • Szíria hamarosan egy “streetfood” éttermet fog nyitni Nantes-ban egy lakóautóban, jelenleg folyik az engedélyeztetési folyamat. Várhatóan 3 étel közül lehet majd választani, de a falafel már biztos befutó az étlapon.
  • Oroszországban egyáltalán nem nézik jó szemmel, ha az első randevún nem a férfi fizet egy étteremben. Ez olyannyira fekete pont, hogy második randevúra ilyenkor már nem is kerülhet sor. Japán, ugyanakkor teljesen más állásponton van, ott nem nézik rossz szemmel, ha a nő fizet és gyakran előfordul az is, hogy mindenki a saját részét fizeti.
  • A franciaországi beilleszkedést minden ország jól viseli kivéve Japánt.
  • A valóságshow-k rendkívül népszerűek majdnem minden országban (bár Japán kicsit le van maradva), de leginkább az USA, Németország és Angila az, ahol óriási tömegeket megmozgatnak. Az egyén szintjén természetesen nem mindenki pártolta e műsorokat.
  • A lottó ötös témájában az országok között rendkívüli egyetértés alakult ki. Mindenki támogatta a világkörüli utazást, a ház, autó és egyéb javak vásárlását, a családok támogatását, a befektetést és a jótékonykodást.
  • Az udvariasság, a hely átadása az idősek számára a tömegközlekedési eszközökön minden országban hasonló módón működik. Egyetlen kiugró különbségre derült csak fény Japánban, amely a kismamákat és a várandós hölgyeket illeti. Japánban ugyanis a várandós nőknek nem adják át a helyet, aki pedig babakocsival merészel a metróba vagy vonatra szállni, annak a babát ki kell vennie és össze kell hajtania a babakocsit, hogy a többiek (az utazó tömegek) elférjenek, különben nagyon rossz szemmel néznek rá! Ó és a londoni metrón a várandós anyukák “I am pregnant” (terhes vagyok) kitűzőt viselhetnek, hogy észrevegyék őket és átadhassák nekik a helyet, mert ott is akkora a tömeg, hogy senki sem vesz észre egy kismamát.

Jövő hétfőn ellátogatok az amerikai anyukák klubjába – illetve egy amerikai anyuka a szervező – ahol további érdekességek várhatók.

Mára ennyi, jó hétvégét kívánok mindenkinek!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 Replies to “A nemzetközi helyzet egyre fokozódik”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *