Mikulás? Jézuska? Pére Noel?

Most még nincs nagy gond, mert csak három és fél éves, de mi lesz később, amikor már komolyabban elgondolkodik majd azon, hogy honnan jön az ajándék?

Minden országban mások a karácsonyi hagyományok de vannak átfedések és hasonlóságok viszont ritka, hogy egy vegyes házasság ezen alapulna. Amíg nincsenek gyerekek nincs is nagy gond, hiszen mindenki örül a plusz alkalmaknak, amikor édességet vagy ajándékot kap, nemde?

Magyarországon december hatodikán jön a Mikulás vagy Télapó (ki hogy hívja), ilyen ünnep Franciaországban nincs, ugyanis az ő Télapójuk azaz Karácsony Apójuk – a Pére Noel- decemeber 25-én reggel érkezik, mint az angoloknál. A francia vallásos családok itt is a december 24-i vacsorával ünnepelnek, de sokan vannak akik 25-én nyitják ki az ajándékokat reggel és az aznapi ebéd a fő műsorszám.

Ránk egyik sem érvényes, mert mi akkor ünnepelünk, amikor az egész család meg tud érkezni Franciaországba, ugyanis Amszterdamban és Abu Dzabiban laknak a többiek, illetve anyukámmal mi akkor ünnepelünk, amikor mi odaérünk Pécsre. Minden évben máskor.

Korinának meghozta a magyar Télapó a csokit december hatodikán, de azóta szerintem össze van zavarodva egy kicsit. Ivoval felváltva emlékeztetjük arra ugyanis, hogy a Jézuska / Pére Noel csak akkor hoz ajándékot ha jól viselkedik és szót fogad. Szerintem fogalma sincs, hogy akkor most ki és mikor jön.

Cukikám mindig megfogadja, hogy jól fog viselkedni, de szerintem nem egészen tudja, hogy ez alatt mit is kell érteni. Illetve szerintem ő máshogy értelmezi a jó viselkedést, mint mi, pontosabban úgy hogy elég ha csak mondja. Olvastam egyszer, hogy nem szabad azt mondani a gyereknek, hogy jól viselkedjen, hanem konkretizálni kell a szülői kérést. Például, “a Jézuska csak akkor hoz ajándékot ha most felveszed a cipődet”. Jogos. Dolgozom ezen.

Én eléggé ragaszkodom a magyar hagyományokhoz (kivéve a névnapozáshoz, az nem megy sajnos), de annyira sok szervezéssel jár nálunk a karácsony, hogy el kell engednem néhány dolgot. Örülök, viszont annak, hogy az összes családtaggal minden évben összegyűlünk, akármennyit is kell hozzá utazni és ez a lényeg. Remélem Korina is így fogja érezni majd ha felnő.

 

Inspirációm ez a cikk volt:

https://jakubmarian.com/christmas-gift-bringers-of-europe/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 Replies to “Mikulás? Jézuska? Pére Noel?”

  1. Kedves Zsófi, ma találtam a blogodra, ami nagyon tetszik! Követni foglak, ez már biztos 🙂
    Érdekes dolgokról írsz, a kacsabefőzés pl. teljesen meglepő és ismeretlen volt számomra.
    Nagyon boldog Karácsonyt kívánok és meghitt pillanatokat családi körben!

    1. Kedves Edit! Köszönöm a pozitív kritikát. Rengeteg érdekes dolgot találok itt Franciaországban, nem csak a szokások terén, hanem az emberek hozzáállásában is. Sok sok jót. 🙂 Neked is Boldog Karácsonyt kívánok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *