Új törvények Franciaországban

Számomra mindig nagyon érdekes megfigyelni az egyes országok törvényei illetve szabályozásai közti különbségeket. Bizonyos esetekben az ember jól meg tud döbbeni, hiszen számunkra az az alapvető, ami Magyarországon a szokás vagy az előírás. Legjobb ebben az USA, ahol még a különböző államoknak is eltérő törvényei vannak és ugyanúgy élnek bizonyos “százezer éves” törvényeik is, amelyek ma már nem éppen aktuálisak.

Ezt a dolgot kicsiben a házasságomban, a magyar-francia vegyesválogatottban, is meg lehet figyelni. Vannak dolgok, amelyek a férjemet zavarják, nekem viszont soha az életben nem jutott volna eszembe aggódni miattuk. Leginkább a gyerekvállalás idején bontakoztak ki közöttük ezek a különbségek. Egyik ilyen volt Korina baba korában a hálózsák esete. Franciaországban ugyanis a statisztikák szerint számos baba megfulladt a paplan alatt. Nem néztem utána, de el kell hogy higgyem Ivonak, mert nem szokott hülyeségeket beszélni. Szóval Korina hálózsákban aludt 86 centiméteres koráig, utána jöhetett a pléd és a paplan.

Másik, szintén gyermekkel kapcsolatos dolog, a hőemelkedés és láz közti különbség, illetve ennek az értelmezése. Babakorban az ember jobban aggódik, főleg az első gyereknél, de számomra a 37 fok feletti hőmérséklet az hőemelkedés, Ivo szerint pedig semmi. Én 38.1-nél már a lázcsillapító után nyúltam, míg a franciák 38.5-ig nemigen adnak a gyereknek semmit, hadd dolgozzon a láz. Ezt később másoktól is hallottam, szóval nem kizárólag francia sajátosság és most, hogy Korina már 3 éves elmúlt én is képes vagyok türtőztetni magamat kicsit.

Térjünk rá a komolyabb dolgokra. Milyen újdonságokat hozott 2017 franciahonban?

Gyerekvédelem

Az idei évtől Franciaországban törvény szerint tilos a gyereket megütni, illetve mindenféle fizikai és pszichológiai abúzus illegális. Minden formában tilos még a fenekére sem lehet rácsapni. Zéró tolerancia van. Természetesen egyetértek azzal, hogy a gyerekeket tilos verni, de azért nem hinném, hogy van olyan kortársam, akinek sosem csaptak rá a fenekére a szülei. Valószínűleg nem is ezt igyekeztek szabályozni ezzel a törvénnyel. Ugyanakkor a komolyabb esetekre sem határoztak meg semmilyen szankciót. Beszélgettem erről Ivoval, hogy akkor ennek pontosan mi is az értelme. Szerinte a megelőzés és az emberekben tudatosítani akarja az állam, hogy ez tilos.

Cigaretta marketing

A cigarettagyártók bezárhatják a marketing osztályaikat, legalábbis azok akik a francia piaccal foglalkoztak. Franciaországban az idei évtől ugyanis minden cigarettásdoboznak ugyanúgy kell kinéznie, a gyártók nem szólhatnak bele a külsőségekbe. Egyszínű a doboz, amelynek a tetején található a figyelemfelhívó mondat az egészségkárosító hatásáról, majd egy jó ronda, elrettentő kép következik egy emberi szervről, és legalul sima fekete betűkkel lehet olvasni majd a cigaretta nevét. Teljes az egységesítés. Kíváncsi vagyok, vajon hogy fogja ez befolyásolni a cigaretta vásárlási szokásokat. Talán a kamaszok nem kapnak rá annyira, ha a doboz rosszul néz ki, mert úgy már nem olyan menő azért mégsem a cigizés, viszont a kemény dohányosokat szerintem ez sem fogja eltéríteni a füstölgéstől.

Szervdonáció

A szervdonáció szabályai is módosultak. Az idei évtől nem arról kell nyilatkozni, hogy az ember akar-e szervdonor lenni, hanem arról, hogy ha nem. Megfordították a helyzetet. Minden francia automatikusan lehet szervdonor, viszont az, aki ezzel nem ért egyet, az dönthet másként is de regisztrálnia kell egy weboldalon és ott jelezni, hogy nem kíván szervet adományozni halála esetén.

Válás

Aztán itt van a válás. Az idei évtől a franciák bíró és bírósági huzavona nélkül válhatnak el, amennyiben békés megegyezésről van szó. Ez már döfi. Egyszerűen elmennek a közjegyzőhöz, aki hitelesíti a válást. Annyi trükk azért van a dologban, hogy a két fél nem mehet egy ügyvéddel, hanem két külön ügyvédet kell fogadni a válófélben levőknek. Azért gondolom még így is örömmel fogadják majd ezt a változtatást, hiszen a procedúra igencsak fegyorsul.

Terrorizmus áldozatait segítő adó

Szomorú, hogy erre szükség van manapság. Az, hogy Franciaországban ez az adó már eddig is létezett, azt mutatja hogy itt már előrébb járnak a gondolkodásban és idén csupán megemelték az összegét 4.30 euróról 5.90 euróra. Ezt az adót az állampolgárok az egészségbiztosítás vagy a lakásbiztosítás keretén belül fizetik az államnak. A terrorista cselekmények áldozatait és családjait segítik ebből az összegből.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *