La coupe d’or – szabásminta egyszerűen

Francia tudásom egy olyan középfokú szintre jutott, ahol még mindig sok a hiányosság, de sok mindent megértek már olyan mértékben, hogy közben nem szitkozódni támad kedvem, hanem a maradék ismeretlen szót megkérdezni. Egy szó mint száz, igazán motivált lettem a nyelvtanulásban. Ezen kívül elmúlt a “jaj nem merek beszélni” fázis, és boldogan öntöm magamból a hibás mondatokat (is).

Nantes-ban rengeteg programot lehet találni egy elég széles skálán, akár kulturális, akár tudományos, akár szórakoztató dolog után kutakodunk. Sok rendezvény vagy ingyenes vagy pedig 4-5 euró a belépőjegy ára, ami még úgy gondolom, hogy kifizethető. Ezen a hétvégén például volt nyílt nap az Európa Házban, amely az itt élő külföldiek szervezeteit fogja össze (angol, német, spanyol, olasz), Bio szalonba, azaz bio élelmiszerek és kozmetikumok kiállítására lehetett menni, ahol előadásokat is lehetett hallgatni és turizmus expo is volt, ahol az utazás szerelmesei nézegethették a francia és nemzetközi kínálatot.

Én csütörtök délelőtt mentem el egy egy órás előadásra a szabásminták témájában. Bár nem tudok varrni, mindig is nagyon szerettem volna megtanulni és úgy hirdették az előadást, hogy nem kell hozzá semmi előzetes tudás. Szuper, gondoltam, legalább egy órán át ingyen hallgathatom a franciát és még lehet hogy érdekes is lesz!

Így is történt. Igaz majdnem nem indultam el, mert nagyon izgultam, de aztán megembereltem magam és kilépve a komfortzónámból, besétáltam abba a méteráru boltba, ahol a programot tartották. Az előadó úr (eredetileg német anyanyelvű), talpig öltönyben állt a körülbelül 40 fős, női hallgatóság elé. Imádom a sármos előadókat, illetve az olyanokat, akik jól tudnak beszélni, és van egy kis humoruk, no ő pont egy ilyen volt.

Egy német céget képviselt, akik kitaláltak egy szabásminta felnagyítási módszert az aranymetszés elve alapján elkészített számítási módszer alapján és 1935 óta szabásmintákat gyártanak. Fantasztikusan egyszerűen használható a módszerük és érdekes volt látni, ahogy egy mini mellény szabásmintát egy nagy papír közepére tűzve, csupán a mell és a csípő méretének ismeretében, vonalzókkal és egy ceruzával hogyan készítette el a valós méretű szabásmintát. Azonnal meg akartam tanulni varrni! A módszer neve La coupe d’or, és a weboldaluk francia nyelvű, viszont a könyv, amely több mint kétszáz szabásmintát tartalmaz 25 nyelven megjelent már. Kár, hogy a weboldalukon nem találtam meg sehol, hogy milyen nyelveken lehet megvenni, és kosárba tenni is csak a franciát lehet. No mindegy, a lényeg, hogy annak, aki tud varrni érdemes ezt kicsit részletesebben megvizsgálnia, mert szuper! Ha nem találok munkát, megtanulok varrni és nyitok egy varrodát.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *