6 dolog amiért jó Nantes-ban élni

Hogy milyen Franciaországban élni? Alapvetően nagyon jó! (leszámítva azt, hogy ha az ember pár hónapnál hosszabb időt itt akar tölteni, akkor franciául mindenképp meg kell tanulni. Pont.)

Ki ne akarna olyan helyen élni, ahol az emberek tisztelettudóak, udvariasak, bizonyos tekintetben kifejezetten lazák, optimisták, vidámak, bolondosak, az ételek jó minőségűek, a tömegközlekedés jól szervezett, a zöld területek aránya a városban elegendő, a szellemiség nyitott, be- és elfogadó és a mindenki (rettegés és következmények nélkül) szabadon kifejezheti a véleményét.

 

 

  1. Nantes lakossága jelenleg 298 000 fő és évről évre növekszik. Minden évben egyre több vállalat is költözik a városba, amelyet a start-up kultúra egyik központjának is tartanak Franciaországban. 2004-ben a Time magazin Európa legélhetőbb városának választotta és idén februárban egy hasonló, dicsőítő cikk látta meg a napvilágot arról, hogy miért Nantes-ban a legjobb dolgozni. (a cikk itt olvasható angolul)
  2. Nantes-ban minden hónap első vasárnapján ingyenes a legtöbb múzeum. Ezt múlt vasárnap mi is kihasználtuk Korinával és már nyitáskor ott toporogtunk a Természettudományi múzeum előtt. Nem voltunk egyedül ezzel, szépen beálltunk a kígyózó sorba a bejáratnál. Kifelé jövet viszont már háromszor akkora sort láttunk, így nyugodtan mondhatom, hogy a franciák élnek az ingyenes múzeumba járás lehetőségével.
  3. A szmogriadó itt is gyakori, mint Budapesten vagy Pécsett, idén januárban szinte az otthonoval azonos időben hirdették ki Nantes-ban is. A város úgy próbálta segíteni az embereket két napon át, hogy egyetlen érvényesített buszjeggyel egész nap lehetett utazni minden tömegközlekedési eszközön. Ennek a gyalogos és az autós is örülhetett.
  4. Nemrég láttam egy dokumentumfilmet a franca munkaügyi központ működéséről. Itt a munkaügyi központ valóban segít munkát találni és számos egyéb módon is igyekszik a munkakeresők segítségére lenni. A munkakeresők mehetnek konzultációkra, ahol segítenek nekik összeállítani egy ütőképes önéletrajzot, sőt, még próba interjút is csinálhatnak, hogy gyakorolhassák a magabiztos fellépést. Hogy még tovább fokozzam a dolgot, itt például egy cégtulajdonos is bemehet a munkaügyi központba és kérheti a segítségüket a toborzásban. Ingyen. Sőt, ha a központból veszi fel az embereit, akkor az első 3 hónap bérét a központ fizeti ki az alkalmazottaknak, könnyítve ezzek a vállalkozás terheit.
  5. A folyók! Egy városnak szerintem azonnal varázslatos hangulatot ad egy folyó vagy egy tó. Nantes-ban két folyó is találkozik egymással, a Loire és az Erdre, tehát nagyon könnyen el lehet jutni egy folyópartra sétálni és a madarakat nézni. Arról nem is beszélve, hogy ha bepattanunk az autóba, már egy óra alatt az óceánparton találhatjuk magunkat ahol akkorák a hullámok időnként, mint Jane Austen romantikus regényeiben.
  6. Kávé, bor, nyugalom. A franciák mindent nyugodt, lassú tempóban fogyasztanak el. Igaz, egyre többet látok Nantes belvárosában is olyan embereket, akik egy óriási szendvicset majszolva igyekeznek valahova az utcán, tehát a rohanás már itt is felütötte a fejét. Azért nem kell aggódni a fraciákért! A nap minden szakában lehet látni a kávézókban egy csésze presszó kávé mellett nyugodtan ücsörgő, olvasó vagy dohányzó embereket. Itt nem vet ránk a pincér szúrós pillantásokat, hogy miért ülünk már egy órája az üres poharunk mellett. Az alkohol fogyasztás pedig itt a mindennapi élet része, viszont ebben is ugyanolyan mértétéktartóak, ahogy az evésben is.

 

Sosem gondoltam volna, hogy lehet így is élni! Ez egy olyan ország, ahol az emberi jólét valóban fontos.  Nagyon veszélyes ezt kipróbálni, mitöbb hozzászokni, mert az ember ezek után nemigen akar visszatérni a nagyvállalati taposómalom kizsigerelő világába. Viszont az is tény, hogy valamivel azért pénzt kell keresni. Amint megtalálom azt a megoldást, ami a pénzkeresést a nyugodt életettel kombinálja, megírom.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “6 dolog amiért jó Nantes-ban élni”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *