Mi van és mi nincs?

Ez a kérdés nagyon relatív. Mi magyarok rendszeresen a nyugat felé fordulunk és nézegetjük, hogy mi az ami nálunk otthon még nincs, de arra ritkán gondolunk, hogy vannak bizony más országok, amelyekhez képest Magyarország egy elég szuper kis hely! Aki sokat utazott, vagy sok Spektrum tévét nézett, esetleg élt már külföldön azt hiszem nem látja olyan szomorúnak az otthoni helyzetet. Arról nem is beszélve, hogy a “nyugati” kereskedelmi termékek már Magyarországon is megvásárolhatók vagy ha mégsem, akkor az interneten megrendelhetők. Hol van már a dollár bolt, ahol anyukám az első (és utolsó) Barbie babámat vette nekem! Minden van!

Mostanában többet néztem tévét, hogy a francia tudásomat egy kellemesebb módon fejlesszem. Nemrég felfedeztem, hogy a francia tévések szeretnek dokumentumfilmeket illetve riportokat készíteni egy-egy adott témáról vagy országról, a sajátjukat is beleértve. Ez egyrészt  nagyon érdekes, mert az utazás néha kimerítő kínjai nélkül lehet más kultúrákat megismerni, másrészt ezekben a filmekben szépen, tagoltan beszélnek franciául. Ez nem egy utolsó szempont számomra!

Az egyik ilyen műsor Kubáról szólt. Kubában iszonyatosan nagy a szegénység és az állam biztosít pár alapvető élelmiszert az embereknek, na de mennyit? Egy hat fős családnak például három kiló rizs jár egy hónapra. Ugyanakkor az emberek okostelefonnal rohangálnak és interneteznek. Elképesztő!

A másik film Japánról, a világ egyik legfejlettebb országáról, szólt és azt szemléltette, hogy a japán fiataloknak fogalmuk sincsen hogyan kell ismerkedni vagy egyáltalán emberi kapcsolatokat kialakítani a másik nemmel. Hogy miért? Mert egyfolytában dolgoznak, aztán hazamennek, vieojátékokat játszanak és lefekszenek aludni. Olyan szolgáltatások alakultak ki emiatt, ahol intimitást tanulnak vagy kapnak, de figyelem, ez sem prostitúció. Az egyik hölgy szalonjába ölelést és simogatást kapni illetve beszélgetni mentek az emberek. Egy másik hölgy pedig olyan nőknek ad tanácsot, akiknek évek óta nem volt szexuális kapcsolata. A tanácsadás masszázs közben történik, mert így könnyebb velük erről az intim dologról beszélgetni és közben szokják az érintést. Elképesztő ez is! Japánban az emberi kapcsolatok teljesen elszakadtak a valóságtól.

Ezek után hálát adtam ez égnek, hogy Magyarországra születtem és most Franciaországban élhetek. Arról nem is beszélve, hogy egyik ország sincs kitéve földrengésnek vagy szökőárnak, ami kifejezetten megnyugtató. Ezek után azt hiszem, hogy valami vidámabb tévéműsor után kellene néznem…

Vannak olyan dolgok, amelyeknek a létezéséhez annyira hozzászokunk Magyarországon, hogy fel sem merül bennünk, hogy esetleg más (főleg európai) országban ne találnánk meg ugyanazt.

Korina például eleinte kiflit szeretett volna venni a nantes-i pékségben és a boltban. Meg kellett neki magyarázni, hogy kifli itt nincsen, az csak a “mamánál van Pécsen”. Egy idő után persze feladta és örömmel majszolta a croissant-t. Mostanában pedig rendre azt kérdezgeti, hogy Magyarországon van-e körhinta. Ugyanis Nantes-ban van legalább kettő állandó körhinta a belvárosban, egy a bevásárlóközpontban és ezeken kívül néha több ideiglenes is van még, valamint az óceánparti, turisták által kedvelt kisvárosokban, szintén mindig talál az ember legalább egy körhintát. Egyszerűen nem tudja felfogni, hogy otthon nem áll körhinta minden sarkon, annyira hozzászokott, hogy itt hetente-kéthetente egyszer el szoktunk menni körhintázni.

Ha pedig megnézzük élet hétköznapi oldalát a számomra jelenleg aktuális, francia-magyar vonatkozásban, akkor találok kisebb-nagyobb tárgybeli és szolgáltatásbeli különbségeket a két oszág között. Nézzünk mik ezek. Spoiler, nem mindig a franciák a nyerők.

Mi nincs Nantes-ban, ami otthon van?

 • tv paprika – no lecsó
 • fehérrépa – itt a leveszöldség csomagban póréhagyma van
 • pudingpor – sok sütirecept kiesik
 • rendes túró – semmi túrótorta
 • ropi – hasmenéses vírus esetén itt cukros tejben főtt rizst adnak
 • pirospaprika – folyamatosan exportálom magunknak
 • kíváló védőnői hálózat – fogalmam sincs, hogy az aggódó anyukák itt kit hívogatnak
 • külön gyerekorvos – nincs életkor szerinti megkülönböztetés az egész családnak egy a háziorvosa
 • olyan fürdő, ahol a gyerek is jól érzi magát vagy termálfürdő, ahol a szülő jól érzi magát (máshol Franciaországban van termál fürdő, de itt ez nagyon drága szórakozás)

Mi jobb otthon mint Nantes-ban?

 • olcsóbb a fodrász, a körmös, a kozmetikus
 • olcsóbb és több a fittness és aerobic sportlehetőség
 • a terhesség alatti vizsgálatok száma több és a kismama nagyobb figyelmet kap
 • a napi menüzés az éttermekben jóval elterjettebb és sokkal olcsóbb
 • több a jól felszerelt játszótér a gyerekeknek (főleg Budapestre gondolok itt)
 • a polgári esküvői ceremónia (itt csak az igennek kell elhangoznia és már mennek is)

Hat hónap alatt ennyi derült ki, további élményeimet, tapasztalataimat ezzel kapcsolatosan a későbbiekben majd még megosztom veletek.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 Replies to “Mi van és mi nincs?”

  1. Az bizony nagyon jó lesz, mert szeretjük! Korina ugyan nem, de én sem ettem meg a lecsót körülbelül húsz éves koromig. 🙂

 1. Köszönöm.
  Csodásan írsz, remélem legközelebb is olvashatok Tőled.
  További sikereket.
  Ilona

  1. Kedves Ilona! Köszönöm, hogy olvasod. Biztos vagyok benne, hogy lesz még sok témám, legalábbis az első évben. Aztán ugye minden ismétlődik, a hónapok, az ünnepek az évszakok, már nem lesz annyi újdonság számomra, de egyelőre még akad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *