5 dolog amit tudni érdemes az apéro-ról

A franciák étkezési szokásait az egész világ követi, főleg azóta, amióta kitört a  gasztroforradalom a világon és az interneten mindent megtudhatunk egy szempillantás alatt. Jártamban keltemben két olyan érdekes dologra figyeltem fel a francia felnőttek étkezését illetően, ami a magyar étkezési szokásokra nem jellemző. Az egyik az, hogy a felnőttek sem átallanak uzsonnázni, azaz  goûter-ra bekapni egy kis péksüteményt egy kávéval vagy teával a másik pedig az apéro hagyománya, ami egy « mini-fogadás » a vacsora előtt.

A l’apéro eredetére könnyű rájönni, mivel az apéritif rövidítése, amelyet Magyarországon is fogyasztunk, viszont Franciaországban egy kisebb kultusz övezi. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a franciák nem nassolnak nap közben a három, esetenként négy főétkezésük között. Az apéro tehát az a vacsora (esetenként ebéd) előtti alkalom, amikor legálisan nassolhatnak egy kicsit. Ekkor ugyanis összejön a család vagy a barátok és isznak egy-két italt, miközben elropogtatnak pár falatot és egy jót beszélgetnek.

 

  1. MIT NASSOLHATUK AZ APÉRO KÖZBEN?

A franciák nassolása tényleg erre az időpontra korlátozódik. A dolgot nem bonyolítják túl, hacsak nem egy különleges alkalomról vagy ünnepről van szó. Megteszi tehát egy zacskó chips vagy sós mogyoró is!

Az élelmiszer üzletek természetesen erre külön fel vannak készülve és APÉRO feliratos kis dobozokban vagy zacskókban előre összeállított finomságokat lehet vásárolni a vegyes oliva bogyótól kezdve a mini perecig bezárólag. A franciák egészségtudatossága itt is megnyilvánul, mivel gyakran kerül az asztalra koktélparadicsom vagy kis hasábokra felszeletelt répa és zeller joghurt mártogatóssal. A lényeg, hogy egyszerűen elkészíthető legyen!

 

  1. TERMÉSZETESEN EZT IS LEHET MAGAS SZINTEN ŰZNI!

Lényegében mindenféle ennivaló megfelel, amelyet kézzel vagy egy fogpiszkálóra felszúrva meg lehet enni. A mi pogácsánk is remek apéro falat, egy alkalommal el is készítettem egy túrós verziót belőle Nantes-ban, de annyira jól lakott vele mindenki, hogy utána alig tudtak enni a vacsorából és itt nem ez a cél. Az igazán menő apéro-n kis leveles tésztából készült, meleg falatkákkal is megörvendeztetik a vendégeket. De nehogy azt higgyjük minden francia háziasszony sodrófával a kezében tölti a délutánt! A szupermarketekben is kaphatók az ilyen finom falatok fagyasztott változatai és nem is rossz minőségben!

A legelegánsabbak a kis pohárkákba préselt előételek, amelyekkel leginkább ünnepekkor vagy olyan alkalmakkor találkozhatunk, amikor profi catering szolgáltatja az ennivalót. Lehet benne lazachab, rákfalatka, libamáj mousse és még ezerféle finomság.

pâté en croute név mögött a francia húspástétomos pitét találjuk. Ez egy hosszúkás, keskeny tekercs, amely meg van töltve húspástétommal és felszeletelve szervírozzák.

 

  1. A L’APÉRO ITALAI

Magyar ember, aki bírja (és közelebbről ismeri) a pálinkát, nem lepődik meg azon, ha étkezés előtt valamilyen erősebb szeszesitallal kínálják meg. Itt felmerülhet az a kérdés, hogy hogyan is lehet józanul eljutni az apéro-tól a vacsoráig. Úgy, hogy a franciák tudják, hogy mikor kell abbahagyni az ivást. Általában egy-két italnál több nem fogy ilyenkor, mert helyet kell hagyni a vacsora közben elfogyasztandó bornak és a sajtot követő, az emésztést elősegítő digestif-nek. Ez utóbbi a mi családunkban már a pálinka, de bármilyen erős rövidital elősegítheti a vacsora megemésztését és persze a jó hangulatot.

A franciák gyakran isznak sört is az apéro alatt, de a whiskey, a portói, a Martini, Campari és más likőrök is nagy népszerűségnek örvendenek. Egyik ilyen, nagyon kellemes francia likőr a Pineau des Charentes, amely valahol a bor és a konyak között áll meg félúton.

Bort sosem fogyasztanak ekkor, ez szigorúan a vacsora kísérője. Ugyanakkor talál mentsvárat magának a borimádó is, mert ha kér egy Kir-t már nem lóg ki a sorból. A Kir egy egyszerű de annál finomabb koktél, fehérbor és egy kis feketeribizli likőr keveréke. Variálható más gyümölcs ízekkel is, málnás, barackos és szedres kir-rel is találkozhatunk.

A Dél-Franciaországban népszerű nagyon furcsa ízű (ánizs), aranyszínű, vízzel higított röviditallal, a pastis-al én (szerencsémre) nem nagyon találkoztam Bretagne-ban de ezt is gyakran fogyasztják aperitifnek.

 

  1. ÜNNEPEKKOR PEZSGŐ JÁR

Karácsonykor, születésnapokkor, kisbaba születésének ünneplésekor egyértelmű, hogy Franciaországban mindenki pezsgőt iszik az apéro alatt, ilyenkor nem kérdés, hogy ki mit kér (hacsak valaki kifejezetten nem szereti a pezsgőt) folyik a pezsgő és mindig elfogy. A Kir nagytestvére a Kir Royale, pedig a pezsgő és a feketeribizli likőr házasságából született.

Amikor azt hittem hogy tisztában vagyok a pezsgő és a habzóbor közti különbséggel, megérkeztem Franciaországba és kiderült, hogy semmit sem tudok az egészről. A franciák még több különbséget tesznek buborékos, fehér italaik között. A teljesség igénye nélkül, az egyik fő különbség a különböző készítési eljárásokon kívül a palackban lévő szén-dioxid mennyisége. A Champagne az “igazi pezsgő”, csak azt hívhatják így, amely a Champagne régióban készült. A Crémant simább, kevésbé buborékos habzó bor és a palackon is fel kell tüntetni ezt a szót a régió nevével együtt, ahol készült mint például Crémant de Bordeaux. A harmadik pedig a Mousseux, ez szó szerint “gyöngyöző-t, habzó-t” jelent és más módszerekkel állítják elő (pl. Charmat methode) mint a Crémant-ot (méthode champenoise) és ez a legolcsóbb francia gyöngyöző bor.

 

  1. TELJESEN SZOKVÁNYOS VENDÉGEKET HÍVNI CSAK AZ APÉRO-RA

Talán ez a legjobb az apéro-ban! Igazán kevés erőfeszítéssel lehet vendégeket hívni magunkhoz és a végén mégis mindenki elégedett. Nincs egész napos főzés, sütés, izgulás hogy ki mit szeret vagy nem szeret, csak iszogatás és néhány falat vagy rágcsálnivaló, amit – ha az ember akarja – mind készen is megvehet. Csak a bárszekrény legyen tele!  Ezzel a szuper módszerrel azok is nyugodtan élhetnek társasági életet, akik nem tudnak lemondani az esti sorozatukról, vagy már este kilenckor leragad a szemük. Ezért zseniális az ‘apéro and go’ azaz pár ital és indulás! A kisgyerekes szülők számára is remek megoldás ez a kora esti vendégség, hiszen a gyerekeket így időben le tudják fektetni, nem borul az esti menetrend és ők maguk is kialhatják magukat! Mindenki élhet társasági életet!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *