A cidre – az almabor jelentősége

Szerintem az almabor, hozzá nem méltó módon, csekély népszerűségnek örvend Magyarországon, holott a Wikipédia szerint mi magyarok is gyártjuk ezt az italt a maradék, gyengébb minőségű almáinkból. Ugyanakkor, ha azt mondom hogy cider, ahogy az angolok hívják vagy franciául cidre, az emberek szeme, főként a hölgyeké, többnyire felcsillan. Normandia és Bretagne a legnagyobb cidre termelők, így Nantesban sosem okoz gondot egy kis almaborhoz jutni egy bárban, étteremben vagy boltban. A németek, az osztrákok is fenn vannak az almabor térképen, sőt meglepő módon (vagy sem?) még a finnek is.

Én nem ápoltam eddig túl szoros viszonyt a cidre-el (mivel nagy borimádó vagyok), de ez gyökeresen megváltozott az alatt a 12 nap alatt, míg gyerekkori barátnőmmel róttuk Párizs majd Nantes utcáit. Igazi turistákhoz méltóan teljesítettünk, mert egyfolytában úton voltunk, minden látványosságot megnéztünk, ami az időnkbe belefért, fényképeztünk rendületlenül (elnézést, Vera fényképezett, én többnyire élveztem a pillanatot aztán átmásoltam a fotókat), ennek eredménye képpen délután már fáradtak és szomjasak voltunk. Ekkor jött a cider.és erőt adott nekünk. Majd mindenhol megtaláltuk, kellemesen felfrissített, hidegen, egy kis buborékkal és kellemesen száraz almaízzével. Akár egy pezsgő, komolyan mondom.

Cidre volt a kisebb éttermekben, a nagyobb éttermekben, a bárokban és a klubbokban is. A nantesi kilátótorony bárjában és a kiülős kávézókban is. Időnként még csapoltat is találtunk. Szárazat, de mégis finomat. Na jó, előfordult az is hogy nem kaptunk, de akkor sem kellett kétségbeesni, mert valamilyen könnyű fehérbort kaptunk helyette.

Mindig irigyeltem a söröző férfiakat. Olyan jó mondani, hogy igyunk meg egy sört (bármikor), és könnyű is, mert mindenhol lehet kapni és nem erős. A cider is csak 5%-os, igazán nem erős. Én nem vagyok egy nagy sörös csak a Corona-t és a gyümölcsös söröket szeretem nyáron, de a ciderezés az majdnem ugyanúgy űzhető itt Franciaországban, mint a sörözés otthon. Hölgyek, urak cider-re fel!

Ezt a blogot nem az almaborkészítők olvassák, ezért vállalom a felelősséget azért, hogy a készítés leírása nem teljesen pontos, vagy részletes, de engem mindig érdekel hogyan készülnek a dolgok így egy pár sort áldozok rá. Apró, rostos, kissé keserú almából készítik az almabort. Régen kézzel szüretelték, de ma már géppel is dolgoznak, bár így jobban megütődik az alma ezért hamarabb fel kell dolgozni mint a hagyományos módon szüreteltet. Az almát alaposan megmossák, vízsugár alá teszik, majd egy szállítócsigán keresztül a malom feletti garatba jut és belepotyog a feldolgozóba. Itt gyorsan forgó acélkések aprítják péppé a gyümölcsöt. Amíg a pép a tartályban áll, az alma héjában lévő ezimek dolgozni kezdenek és az állagát is feljavítják. A pép a présbe megy, itt vonják ki a levét, majd a gyűjtötartályból továbbmegy a fermentálóba, ahol hagyományos tölgyfa fermentálóedényekbe pumpálják. Ezután az almabornak érési periódusra van szüksége, hogy a teljes karaktere kifejlődjön. Csak a legvégén, az érlelés után tisztítják, édesítik, hűtik és dúsítják szénsavval. Így valahogy.

És ekkor elérkeztünk a kávéscsésze formájú, kerámia csészéhez, amelyből Bretagne-ban a cidre-t isszák. Az az igazság viszont, hogy tapasztalatom szerint sehol nem szervírozzák ilyenben az almabort a créperie-ket, azaz a palacsintázókat leszámítva, de akkor is ez a hagyomány és pont. Mivel ilyen nagy almabor fogyasztk lettünk a héten, nem hagyhattuk annyiban azt, hogy a mi háztartásunkban nem volt hagyományos cider-es csésze. Ezért, amikor Pornic-ba kirándultunk, amely híres a kézzel festett, szép kerámiáriól megálltunk egy üzletben ahol minden volt, ami szem szájnak ingere kerámia fronton és beszereztünk négy darab breton csészét az almabor megfelelő szervírozására szerény hajlékunkban. Azért mégiscsak meg kell adni a dolgognak a módját, nem?

u.i,  Nem kell azt gondolni azért, hogy éjjel-nappal pohár volt a kezünkben, ugyanis a franciás mértékletesség hívei voltunk, Jó is volt így!

Photos by Vera design. Merci.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *