A hivatalok hálójában

Nagy erőkkel dolgozom az angol tanítással kapcsolatos marketingen (megvan az 1. tanítványom!), illetve elkezdtem egy újabb online kurzust, a 21. századi tanítási készségek és a technika témájában a British Council szervezésében. De igazából ezek csak részben veszik el az időmet a blogírástól, az a valóban kiborítóan időigényes és időrabló tevékenység, amit mostanában űztem, az igazából a magyar (és francia) társadalombiztosítási adminisztráció volt.

Az a helyzet ugyanis, hogy két EU-s tagállamban tilos egyszerre társadalombiztosítással rendelkezni, az egyiket le kell mondani. Én nagyon törvénytisztelő és szabálykövető kis állampolgár vagyok, ezért ebből sok bajom is szokott származni. Komolyan mondom, időnként jobb a nemtörődömség, de én annyira ideges vagyok, ha valami nincs rendben elintézve, hogy aludni sem tudok tőle.

Kiköltözésünk előtt először munkanélküli voltam, majd amikor a 3 hónap lejárt saját magam után fizettem a TB-met otthon. Most viszont, hogy Franciaországban bejelentett önálló vállalkozó lettem, kaptam hozzá francia társadalombiztosítást, így a magyart le kellett mondani. Namármost, ezt külföldről intézni egy merő iszonyat. Még szerencse, hogy a húsvéti otthonlétünk alkalmával utánajártam, hogy mi a módja, de igazából mindenhol midnenki mást javasolt. A NAV-nál is és az OEP-nél is. Végül, meglepetésemre az OEP emailben is elfogadta a magyar TB lezárását kérő nyomtatványomat (ezt sikerült is 15 napon belül elküldenem, ahogy kellett). Hurrá!

Viszont azzal nem számoltam, hogy a NAV és az OEP nem beszél egymással, adatot egymásnak nem ad át, ezért hiába is jelentkeztem ki az OEP-től, a NAV-tól is ki kell jelentkezni ezután. Ez még nem is lett volna gond, mert egy meghatalmazással meg lehet kérni egy családtagot vagy egy kedves barátnőt, nade a NAV kéri az OEP-nél érkeztetett bejelentőlap (inkább kijelentőlap) EREDETI példányát. De ha az OEP velem emailben tárgyalt, akkor hogy tudok felmutatni egy eredetit? Sehogy. (sok-sok szomorú arc)

Újabb kör. Ismételten 2 példány OEP-es bejelentőlap kitölt, felbélyegzett borítékkal együtt anyukához hazaküld. Anyuka Pécsről sos postáz 2 eredeti példányt és felbélyegzett válaszborítékot az OEP-nek, hogy szíveskedjenek mihamarabb satöbbi, satöbbi. Az adminisztráció áldozata (jómagam, a továbbiakban: AÁ) újabb emailt küld az OEP-hez, kérve, könyörögve, hogy egy eredeti példánnyal szánják meg. (elmagyarázva a T. hatóságnak a másik T. hatóság hivatalos ügyintézési módját.) Az OEP rendes próbál lenni és kisebb-nagyobb várakozás után emailben SZKENNELVE elküld egy érkeztetett bejelentőlapot AÁ részére. AÁ örülni kezd, hátha ezzel is kijelentkezhet a NAV-nál. Nem így van, csüggedés és várakozás újraindul. Az OEP több, mint egy hónap után a tényleges, sikeres kijelentkezés dátumától emailben értesíti AÁ-t, hogy feladta postai úton a kért eredeti példányt.

Itt tartok. Természetesen mind az OEP-nél, mind a NAV-nál a francia TB kedzetétől számított 15 napon belül kell lemondani a magyar TB-t, ez persze ezzel a folyamattal teljességgel lehetetlen külföldről intézve. Talán, ha az ember épp Magyarországon vakációzik, és rászán egy pár munkanapot, hogy személyesen ad be és vesz át minden nyomtatványt, akkor belefér. De ha az ember külföldön él, akkor ez lehetetlen!!!

A visszajelentkezésnél pedig legalább már előre tudom, hogy gond lesz. Az egyik nyomtatványon, amit kaptam, előre közlik, hogy a magyarországi rendszerbe való visszatérés a bejelentéstől számítva 21 napig is eltarthat, tehát az ember jobb, ha 3 hétig nem megy sehová és nem csinál semmit, nehogy egy tégla a fejére essen, aztán fizetheti maga után az egekbe rúgó kórházi számlát, mert az adminisztráció 3 hétig tart. Hivatalosan. Kíváncsi leszek, hogy a gyakorlat mit mutat majd.

Azért a franciák sem piskóták, azt elmondhatom. Annyi mázlim van, hogy az egész francia társadalombiztosítási hercehurcát a férjem intézte nekem, így ezen örömök csak közvetve értek el hozzám. Az történt ugyanis, hogy véletlenül egyszerre kettő TB számot kaptam, nagyjából egy időben és nem tudtuk eldönteni, hogy melyik a helyes. Itt ugyanis van arra lehetőség, hogy a feleség a férj társadalombiztosítása révén jogosult legyen orvosi ellátásra. Ehhez az szükséges, hogy 3 hónapos franciaországi tartózkodásról bizonyítékot tudjon felmutatni az ember. Például egy villanyszámlát. Ennek leleltét kivártuk és kérvényeztük nekem is Ivo-n keresztül a francia TB-t. De eközben, azaz a várakozás alatt (itt is hetekig, hónapokig lehet azért várni, hogy történjen valami) és bejelentkeztem önálló vállalkozónak, így a saját jogomon is járt nekem a TB. Namost valahogy a két kérelem nem találkozott, így lett kettő számom. Most már tudjuk, hogy melyik a jó, de azért orvoshoz menni még mindig nem tudok, mert itt van egy bankkártya méretű kártya, ami a legutolsó lépés, és ezt én még nem kaptam meg. Ezzel kell az orvoshoz rohanni, mert ezen keresztül (leolvasóba teszik, mint a bankkártyát) lehet intézni a visszatérítést. Itt először fizetni kell az orvosnál, aztán az ember visszakapja vagy a teljes vagy a részösszeget (attól függően, hogy van-e még fizetős, kiegészítő biztosítása a TB mellett). Na ehhez kell a kártya.

Talán nem meglepő, hogy nemrég egy hetet töltöttem el betegen, torok és fejfájással, most pedig valamilyen allergia jött ki rajtam (otthon kizárólag augusztusban szenvedek a parlagfűtől) mert viszket a szemem és folyik az orrom. Klassz.

Mindenesetre a patikák itt nagyon jól működnek. Rendes tanácsot lehet kapni és elég sok vény nélküli gyógyszer is fellelhető. Be is zsákmányoltam szemcseppből és allergia elleni gyógyszerből. De legalább már franciául, egyedül tudok a patikában segítséget kérni a nyavajáimra! Kérem szépen, haladunk!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 Replies to “A hivatalok hálójában”

 1. Szia. Ha akarsz, illetve inkább szükséges, akkor tudsz menni orvoshoz. Annyi kell, hogy elkéred a számlát aztán elküldőd a biztosítónak.
  Egyébként télreg nagyon lassan küldik ki a Carte Vitale-t. Nálunk pótolni kellett, és egy hónap is eltelt amíg kiküldték.

  1. Szia! Igen, tudtam róla, hogy elvileg mehetek orvoshoz, csak azt hittem, hogy az adminisztráció ezzel kapcsolatban nagyon bonyolult. Illetve ezt mondták eddig nekem. Ha csak ennyi, akkor nem várok tovább! Köszi a tippet!

 2. Szia, mi több éven keresztül fizettünk párhuzamosan a fiamnak, aztán mikor úgy éreztük, hogy nincs szükség már az otthoni biztosításra, bementünk az OEP-hez, bemutattuk, hogy van bitosításunk …-óta, megkaptuk a határozatot és visszautalták (ezt külön kellett kérni) az összes befizetett járulékot. Senki nem problémázott, a gyerek mindkét országban biztonságban volt, és állam bácsinak ingyen hitelt adtunk :). Tamás

 3. Szia, frissen költözöttek vagyunk a párommal és most a tb-nél tartunk és lenne 1-2 kérdeésem ha lehet?! Jól értem, hogy lehetunk csak magyarorszagon is biztositva?:) Illetve ha itt magamnak fizetem mennyivel lehet számolni és hol lehet intézni?:) Bocsánat a bugyuta kérdésekért de nagyon az elején vagyunk:)
  Köszi:)

  1. Szia Zsombor!

   Addig lehettek csak Magyarországon biztosítva ameddig külföldön nem lesz társadalombiztosításotok. Ez igazából egy vészhelyzeti megoldás, mert az EU kártyával csak bizonyos ellátásokra jogosult az ember, plusz, hivatalosan, ha külföldön élsz, akkor ezt nem is használhatod, mert ez ideiglenes külföldi tartózkodás esetére lett kitalálva. Szerintem a gyakorlatban azért lehet használni, csak nem szabad sehol bevallani (sem Mo-n sem külföldön), hogy huzamosabb ideje külföldön élsz. Épp ott tartózkodtál, ennyi. Viszont érdemes minél hamarabb valahogy a külföldi ország TB-jét megszerezni, ekkor le lehet mondani a magyar TB-t. A lemondás 2 lépésből áll, első az OEP aztán az ott kapott igazolással kell menni a NAV-hoz (megbízhatsz valakit, ha személyesen nem tudsz bemenni). Ha van még kérdésed, vagy a részletek érdekelnek, nyugodtam írj a fromazs101@gmail.com címre és válaszolok, amire csak tudok.

   Sok sikert kívánok nektek és remélem, hogy jól fogjátok érezni magatokat!

   Zsófi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *