Szeniorok

Múlt pénteken indult el a 7 hetes angol kurzusom a nyugdíjasklubban. Ez a szó magyarul nem adja vissza azt a kellemes, modern, szépen berendezett, virágos lakást, amelyet a klub tulajdonosa bérel az egyik lakóház földszintjén. A klub neve magában hordozza a franciák öregedéshez kapcsolódó mentalitását: Seniors et alors. Ez nagyjából annyit tesz, hogy Idős vagy, na és?

A tulajdonos asszony eredetileg cégek számára nyújt coaching tevékenységet és jelelnleg ebből finanszírozza az idősklubbot, amelynek már a második éve üzemel. Egyelőre veszteséges, de bízik a hosszú távú sikerben. Be lehet iratkozni a klubba havi előfizetéseel (39 euró per hónap) de részt lehet venni a programokon á la carte módon is, külön-külön.

Két helység van, kellemes kanapéval, párnákkal berendezve. Minden nap délután kettőtől hétig nyitva vannak, ez azt is jelenti hogy nyitvatartási időben bármikor be lehet ugrani egy kávéra és egy kis beszélgetésre, ha más nem a tulaj hölggyel vagy a kolléganőjével akivel felesben menedzselik a nyitvatartást. Van ingyenes minikönyvtár, játsszanak, kirándulnak, étterembe mennek, és előadásokat hallhatnak különféle témákban. Ez mind benne van az előfizetésben. Ezeken kívül sokféle dolgot lehet tanulni is. Varrni, számítógépes ismereteket, tablethasználatot, okostelefon használatot, van négy féle sport, asztrológia és angol óra. Ez utóbbi az enyém!

Egyelőre még elég kevesen járnak a klubba, ez azt jelenti hogy 20 állandó előfizető van és kb. 10-en járnak el a különféle programokra, órákra. Szóval 30 emberből eddig ketten akarnak angolul tanulni, de én már ennek is borzasztóan örülök. A tanítványaim, egy hölgy és egy úr 82 évesek, mosolygósak, motiváltak és jó fejnek tűnnek. (az úr a 60 perces angol előtt még egy 60 perces számítástechnika órán is részt vesz!) Csodálom őket, ahogy a saját anyukámat is, aki 69 évesen kezdett el franciául tanulni és már a második tanévét “nyomja”.  A klubba járók többnyire egyedül élnek és a gyermekeik vagy külföldön vagy más francia városokban dolgoznak. Több seniorral is találkoztam, amióta eljárok a találkozókra, ahol az órámat lehet reklámozni és bemutatkozni, de olyan franciával még nem találkoztam, akinek egyetlen gyermeke lett volna. Rendszerint kettő-három gyereke van itt az embereknek és sokan 3-5 unokával is büszkélkedhetnek már. Annak ellenére, hogy nagy a család mindenhol, úgy fest, hogy a francia fiatalok és középkorúak is világjárók, határátkelők lettek. Nem tudom ez általánosságban mennyire jellemző a franciákra, de Nantes esetében úgy látom, hogy igaz.

A francia nyugdíjkorhatár 2017-től kezdve 62 év egységesen a nők és a férfiak számára is. Több helyen is kerestem, hogy hány  évet kell ledolgozni a nyugdíjbamenetel előtt, és úgy látom hogy 41 a helyes szám (itt fenntartom annak az esélyét, hogy van már annál aktuálisabb oldal is, mint ahol én megnéztem ezt). Aki elérte a nyugdíjkorhatárt de nem dolgozott még ennyit az is elmehet nyugdíjba csak számára máshogy kalkulálják a nyugdíj összegét. A franciák 70%-ának van kiegészítő nyugdíjpénztára is, amely sokkal jobban fizet, mint az állam. A kettő összeg együtt pedig már lehetővé tesz egy kellemes nyugdíjaskort. Nyilván itt is akadnak szegény nyugdíjasok, de a magyarországi helyzettel össze sem lehet hasonlítani az itteni lehetőségeket. Egy szó mint száz, a francia átlagnyugdíjasok el tudnak járni egy nyugdíjas klubba.

A klub annyira kellemes és jól kigondolt, hogy azonnal eszembe jutott, hogy milyen kár hogy nincs hasonló a 30-50-es korosztály számára is. Amikor az ember már nem jár iskolába, egyedülálló és dolgozik nap mint nap nem sok lehetőséget talál arra, hogy új embereket ismerjen meg, ne adj isten új barátokat szerezzen. Igaz az üzemeltetőnek esténként és hétvégente kellene dolgoznia, meg sok más tanárnak is aki ott tanítana, szóval azért ez mégsem lenne olyan egyszerű. Talán egyszer majd én csinálok egy ilyet, ha kiröpült a gyermek és nem jön haza hétvégékre sem. Könnyen előfordulat, hogy nem egy városban vagy országban lakunk majd, egyre inkább errefelé tart a világ.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “Szeniorok”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *