Visszaszámlálás

Öt hét van még karácsonyig. Keveset mondok azzal, hogy már nagyon várom. Először a nantes-i nagycsaládos őrületet, aztán december 27-től a pécsi napokat anyukámmal és a barátaimmal. Erről jut eszembe, hogy elő kell vennem az Igazából szerelem c. klasszikust. Ugyanis mindig karácsony előtt egy-két héttel jut csak eszembe és amikor látom, hogy a film 5 héttel az ünnep előtt kezdődik és mindig meglepődöm.

15 hónap elteltével megérkeztek hozzánk is az unalmas hétköznapok és lusta hétvégék. Arról nem is beszélbe, hogy semmi kedvem nincs kimenni a játszótérre a hidegben, de még máshova sincs nagyon. Legszívesebben filmeket néznék minden hétvégén, de egy négyévessel az ilyesmit szigorúan korlátozni kell. Egyelőre Ivoval nézünk néha esténként jó kis francia vígjátékokat, szigorúan franciául, francia vagy angol felirattal.  Bejelentem, hogy megöregedtem. Imádom a francia filmeket, olyan bájosak, varázslatosak és még a kliséket is egyedibben tudják ábrázolni, mint amerikai társaik. Az amerikai filmek közül mostanság nehezen választok, iagzából egyik sem fog meg. A Csillagok Háborújára még várni kell a Szex és New York harmadik részét pedig lefújták, szóval arra még várni sem lehet. Talán a katasztrofális második rész után nem is baj, de akkor is…

Nem tudok elaludni esténként. Csak forgolódok és gondolkodom, hogy mit kellene csinálni. Csinálnom, hogy pontosabban fogalmazzak. No nem mintha unatkoznék. Eljutottam arra a szintre, hogy betábláztam a hétköznapjaimat a szerda kivételével, mert ekkor Korinának nincs ovi délután, így a délelőttöt kiutaltam ügyintézős-házimunkázós napnak. Fél 9-re megy az oviba de 11:50-re már menni is kell érte. Na ennyi időre milyen munkába fogjon bele az ember? Az emailek megválaszolására pont elég, de aztán már szinte lehet is főzni az ebédet.

Nem tudom, minden hét ugyanolyan. A szenioroknál megy a két csoportom és tart a lelkesedésük, bár most valahogy nincsenek teljesen jelen fejben. Anyukámnak volt igaza, aki azt mondta, hogy már mindenkinek a karácsony jár a fejében és ezért nem tudnak száz százalékban az angolra koncentrálni. Valóban, valami ilyesmit érzek most az embereken, hogy nem izgatja őket annyira  a nyelvtanulás, mint szeptemberben vagy októberben. Igaz engem sem. Lehet hogy pont ez a baj, mindannyian csak a karácsony után áhítozunk, listákat írunk és alig várjuk, hogy mehessünk a városba a boltokat járni, ötleteket gyűjteni vagy megvalósítani. A karácsonyi vásár itt méretében és hangulatában nagyon hasonlít a Vörösmarty téri vásárhoz Budapesten. Jövő pénteken nyílik. Jöhet a forralt bor illat, a tömeg és az elengedhetetlen körhinta.

Nyavajgásom ellenére aktívan igyekszem alakítani a Nantes English Corner életét, csak kevés sikerrel. A múlt héten voltam egy kultúrházban, ahol 11 non-profit szervezet dologzik és szervez mindenféle kulturális programokat Nantes St.Anne nevezetű lakónegyedének. Minden hónapban tartanak egy olyan megbeszélést a szervezetek, ahol bárki előadjatja a nagy ötletét vagy projektjét, amelyet ott szeretne megvalósítani. Nohát szépen felkészültem és beültem a tárgyalásra. Botor módon nem haszáltam fel a “kapcsolataimat”, ugyanis Ivo csak utólag mesélte, hogy az anyukája anno évekig dolgozott az egyik szervezet elnőkével, aki most is elnökölt. Hát igen, jó lenne néha többet beszélgetnem a férjemmel, hamár egy co-working nappaliban ülünk éjjel-nappal, de hát mindketten a magunk projaktjét hajtjuk és csak utólag mesélünk a másiknak. Meg néha elfelejtünk dolgokat, ez van.

Mindenesetre nagyon jó kis tárgyalás volt, igaz két órán át tartott, mert sokan jöttek prezentálni. Mindenkit szépen, nyugodtan végighallgattak és nagyon kedvesen, támogatólag álltak mindenkihez. Én sajnos nem tudok ott angol kurzust indítani, mert egyéni vállalkozó vagyok, de ha non-profit szervezet lennék, akkor jövő szeptembertől lehetne ott helyem. Jó kis tapasztalat volt, nagyon élveztem. Igaz a beszélgetés jó részét még mindig nem értettem pontosan, de minden olyan információt ki tudtam szűrni, ami számomra fontos volt, így egyáltalán nem csináltam hülyét magamból. Első lépésnek nem rossz.

Eme tréning után ezen a héten csütörtökön pedig a szenior klubot fogom reklámozni, ahol angol órát tartok. Errefelé nem csak az esküvő és az utazás témájában tartanak kiállítást vagy bemutatót, hanem például az idősebb korosztályt megszólító cégek, szervezetek, szolgáltatók most három napon át fogadják majd az érdeklődőket. Szenior Expo, bizony ám! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz és megtiszteltetésnek tartom, hogy a klub tulajdonosa meghívott erre a rendezvényre. Egyszóval kiállító leszek. Azért majd viszek sok névjegykártyát, hátha megismerkedek valakivel, vagy találok másik szimpatikus vállalkozást, aki fogékony az angol nyelv okozta örömök terjesztésére.

A remek fotó pedig kislányom alkotása, aki elkezdett érdeklődni a fényképezés iránt és a csendélet jelenleg a kedvenc témája. Szemmel láthatólag még nem tanítottunk meg neki semmit arról, hogy mire is kellene figyelnie, egyelőre hagyjuk hadd szárnyaljon szabadon a képzelete. Mindenesetre a dolgos hétköznapok témájához ez a partvis pont megfelel. Köszi Korina!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 Replies to “Visszaszámlálás”

  1. Ha már Csillagok Háborúja: mi sci-fikkel dobtuk fel a filmnézést, mert persze mióta gyerekünk van, mi is ezt csináljuk, elég gyakran esténként filmeket nézünk. Régi filmeket, újakat is. Pl. The Martian vagy az Interstellar – a kedvencem. Az Interstellar érdekessége, hogy az azóta Nobel-díjat is kapott Kip Thorne volt a tudományos konzulensük, mindent igyekeztek úgy csinálni a filmben, hogy az megfeleljen a fizika általunk jelenleg ismert törvényeinek. De nagyon jó még az Inception és az Elisium vagy az animációs Walle. Ja és francia ihletésű is van, a legendás Valérian et Laureline képregényből készült a Valerian, az is tök jó. 🙂

    (nem tudom már, hogy találtam a blogot, de egy ideje követem. valószínűleg valami francia gyereknevelési dolog miatt találtam ide, esetleg recept miatt, mert nagyon kedvelem a francia konyhát. még a napi kocka étcsoki is stimmel :D)

    1. Hú de jó, köszönöm a sok filmtippet! A “na mit nézzünk?” kérdésre mostanában nem tudok válaszolni, így ez most megkönnyíti kicsit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *