Betegnek lenni sehol sem jó

A gyerekes csakádok betegségsorozatai itt is lenyomják a családok alapvetően is a szokásosnál alacsonyabb energiasztintjét. Korina kezdte a sort egy hányós vírussal, magas lázzal, pénteket kihagyva az oviban. A hétévége alatt helyrejött és bár én még hétfőn nem engedtem volna el oviba, itt úgy találom, hogy a szülők könnyebben veszik ezt a betegség dolgot, vagy inkább az állhat mögötte, hogy a dolgozó szülőknek gyorsan vissza kell menni a munkahelyükre, vagy bébiszittert fogadni (ami jó sokba kerül). Vagy egyszerűen csak kevésbé aggódósak a franciák.

Szóval, mi is elengedtük hétfőn Korinát oviba, de kora délután már hívtak is minket hogy menjünk érte, mert nincs jól. Ugyanakkor, ez esetben teljesen más dologról volt szó, fülfájásról. Egy szó mint száz, a fülgyulladás miatt megint otthon ragadtunk, gyorsan angol órákat lemondani, új életet megszervezni, és mire ebből kikeveredtünk volna én estem az ágynak egy teljesen másféle vírussal. Antibiotikum, gyullasásgátló, gargalizáló lötty, minden ami kell.

A körzeti orvoshoz időpont kell, de elég könnyű a miénkhez gyorsan bejutni. A rendelő nem vakítóan fehér és ez a hölgy nem is olyan, mint egy orvos. Amikor először megláttam egy szőrmemellényt viselt, és úgy nézett ki, mint egy színésznő. Egy stílusos, karakteres, 60-as színésznő. Maryse nem sokat mond ugyan arról, hogy mi a baj, mondjuk nekem mondhatja is, úgysem értem a felét, akkor is úgy érzem, hogy jó orvos. Egyszerűen itt nem “drámáznak” annyit. A gyógyszer viszont jó volt, mert másnap már éreztem a hatását, persze a teljes felépülés még odább volt.

Az adminisztratív része úgy zajlik a dolognak, hogy az orvosnál minden alkalommal 27 eurót kell fizetni (legalábbis az enyémnél), amelyet a társadalombiztosítás visszafizet, bár nem minden esetben a teljes összeget. Van egy orvosi személyim, ez a “carte vitale” amiben van egy chip és ezt egy leolvasóba beteszi, így azonosít be és látja az adataimat. Ez mindenkinek jár, akinek van társadalombiztosítási száma. Viszont sok szakorvosi ellátás, mint például a fogorvos, vagy a bőrgyógyász nincs már benne az alapellátásban, ezért nagyon sok franciának van a TB mellett egy magán, kiegészítő egészségbiztosítása, aminek a havi díját személyre szabottan lehet beállítani, attól függően, hogy ki mennyire beteges, de minél többet fizet az ember havonta, annál több mindent vagy nagyobb mértékben térít vissza a biztosítása.

Egy példával egyszerűbb. A körzeti orvosnak kifizetett 27 euróból a TB visszafizet 22-t, a magánbiztosításom pedig a maradék 5-öt. Akinek viszont nincs magánbiztosítása, az csak 22-t kap vissza a 27 euróból.

A magán egészségbiztosításomhoz van egy  “bankkártyám” is, ezt úgy hívják hogy avance santé (egészség előleg). Ezzel tudok fizetni egyes orvosoknál és a patikákban. Ez tényleg egy hitelkártya, ugyanis megelőlegezi  az összeget vele az egészségbiztosító. Az orvos által felírt legtöbb gyógyszer árát így visszakapom, mert a TB és a magánbiztosításom együtt az egészet fedezi.

Azt mondjuk még nem tudom megmondani, hogy elköltöttem-e már annyi pénzt a patikában, hogy megérje fizetni a havidíjat a magán egészségbiztosítónak, vagy egyelőre még többet fizetek a biztosításra. Előfordulhat, hogy a biztosító jár jól…

Mire megírtam ezt a cikket, szerencsére már mindenki meggyógyult!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “Betegnek lenni sehol sem jó”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *