Bor és Csiganyál

Franciaországban én nem tudok bort választani és nem csak azért mert nem értek még elég jól a borokhoz. Viszont tudom, hogy mit szeretek és a magyarországi borokat azért már elég jól ismerem, tahát itt meglepetésként ért, hogy ez a tudás itt nem segít. Igaz, azt be kell vallanom, hogy itt még a másfél év alatt nem ittam olyan bort, ami ne ízlett volna. Mindenesetre, itt nem a szőlő fajtáját írják rá a címkére, hanem a régió nevét, illetve a borászat nevét, amely általában úgy kezdődik, hogy Château de…..  Szóval ha én leveszek egy bort a polcról egy francia boltban, egyáltalán nem tudom megítélni, hogy milyen lehet, hiába tudom, hogy szeretem a merlot-t, a cabernet sauvignon-t és a syrah-t is.

Voltunk nemrég egy kezdőknek szóló, borkóstoló tanfolyamon, ahol egy térképen megmutatták nekünk Franciaország bortermelő régióit és azt is, hogy melyik régióban milyen szőlőfajták honosak. Ezt jobb lenne betéve megtanulnom, mert akkor talán jobban tudnék bort vásárolni. Azt mondjuk hozzá szeretném tenni, hogy elég sok, nagy bortermelő régiója van, így el fog tartani egy darabig, mire ezt a tudást a magaménak mondhatom, de talán egy élet elég lesz rá.

Ennélfogva, ha francia borról van szó, inkább rábízom magamat a nálam tapasztaltabbakra. Nagyon megörültem annak, amikor anyósomékkel elmehettünk a Nantes melletti kis településen rendezett termelői borvásárra, amolyan borexpora. Egy nagy épület telis-tele volt standokkal, ahol a bor- és pezsgőtermelők kínálták a portékáikat. Szép látvány volt! Minden standnál volt árlista és kóstolni is lehetett. Azért mindent végigkóstolni elég nagy feladat lett volna délelőtt, így lokikusnak is mondható, hogy anyósomék jól bevált termelőit jártuk végig, itt végigkóstoltuk, amit árban elfogadhatónak tartottunk és utána vásároltunk. Nagy tételben, mivel minél többet vásárolt az ember az ár annál jobban csökkent. Az volt az egyetlen probléma, hogy egy ilyen helyen a borkedvelő akár amatőr, akár profi, mindenhol vásárolni akar.

A bejáratnál kaptunk egy katalógust, amelyben régiókra bontva fel voltak sorolva a pincészetek a standjuk számával, így akár célirányosan is lehetett haladni. Képviseltette megát Alsace, Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Charentes, Jura, Languedoc-Roussillon, Sud-Ouest, Vallee de la Loire és Vallee du Rhone.

Mi a Rajna vidákéről vásároltunk, hatosával, mert úgy volt érdemes. Az én kedvencem a Gros Pata, akik főleg cuvée-ket készítenek, a Franienté Rouge d’été egy merlot-syrah társítás, ez a legolcsóbb boruk (5 euró/palack) de máris nagyon finom. Persze tovább kóstoltunk, és találtunk még olyat, amit nem lehetett otthagyni, mint a Cuvée Imperial (syrah & grenache szőlőfajtákból, 8 euró/palack körül) de ebből csak 2 palackkal vettünk. Nagyon veszélyes hely volt.

Az a helyzet, hogy itt 1500 forint körüli áron olyan finom borokat lehet már találni, mint amit otthon 2000-2500 forint körül találunk. Igaz, a férjem mindig mondja, hogy ne hasonlítgassak, mert a francia piac sokkal nagyobb és így versanyképesebbek tudnak lenni.

A pezsgő, az már a luxus. A legolcsóbb üveg  – a Brut Reserve Premier Cru – 16 eurónál kezdődött, amennyiben elkötelezzük magunkat a 6 palack mellett. Egyesével 20 euró körül mozog az ára, mindenesetre ez olyan pezsgő, amelyet csak ünnepekkor bontanak itt ki, karácsony, szilveszter vagy szülinapok alkalmával. Legalábbis, az én családom máskor nem is iszik pezsgőt, csak a fenti alkalmakkor, de akkor mindig és nagyon jót. A pezsgő itt csak száraz, legalábbis  a kiállításon mást nem láttam.

Az italok mellett lehetett még néhány standnál sonkát és sajtot vásárolni, de ezek viszont nagyon drágák voltak, nem volt érdemes náluk vásárolni. Volt még egy árus, ahol egy akváriumban csigák voltak kitéve az asztalra és egy hűtőpultból valamint egy asztalkáról kínálták a csigát. Enni és kenni. Lehetett vásárolni előrecsomagolt csigát, amit meg kell főzni, illetve csigapástétomot, amit kenyérre lehet kenni, engem mégis a harmadik opcióval fogtak meg, az arckrémmel. Saját, házi készítésű anti-aging arckrémet is árultak ugyanis, csiganyál kivonattal! Beszélgetésbe keveredtem tehát az eladókkal és érdeklődtem a csiganyál jótékony hatásairól. Megtudtam, hogy ez egy ősi hatóanyag, amelyet már Peruban is használtak bőrápolásra. A csiganyálban rengeteg szuper dolog van, mint például az allantoin, amely segít a sejtek regenerálódásában, hatásos az akné ellen, antioxidáns és gátolja a szabadgyökök káros hatását. Aztán a glikoproteinek, amik a sejtek regenerálódását segítik, így a sebek gyógyulását is. Van még benne A, C, és E vitamin, amelyek a bőr hidratálásáért felelősek, kollagénnal és elasztinnal segít a ránctalanításban, a hiperpigmentáció&pattanások kezelésében és antimikrobiális peptideket is tartalmaz, amelyek a bőrfertőzéseket megakadályozzák és védőrétegként viselkednek.

Láttam én már sok mindent a kozmetikumok terén, és mindig egy kételkedéssel vegyes vágyódással fordulok az új kozmetikumok felé, ugyanis az életem során kipróbált kozmetikumok nagy része nem váltotta be az ígéreteit. Mégis, tehetetlen vagyok, és reménytelenül bizakodó, ezért vettem ebből a krémből is egy tégelyt. Még csak 2 hete használom és ennyi idő alatt nem sok minden történik, de azt biztosan mondhatom, hogy ez egy jó krém, mert miután bekenem vele a bőrömet azonnal sokkal puhább lesz és másnap reggel is még jó puha marad. Hogy a ráncaimmal, foltjaimmal és pattanásaimmal kezd-e valamit,az majd elválik, de 25 euróért már elégedett vagyok az azonnal érezhető hidratáló hatásával. Csiganyállal, micsoda őrület!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “Bor és Csiganyál”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *