Mi legyen a lakásunkkal amíg külföldön élünk?

Vannak, akik “soha többé nem jövök vissza” felkiáltással indulnak neki külföldi életüknek, de azért sokan vannak azok is, akik nyitottan az élet lehetőségeire, nem zárnak le minden visszavezető utat Magyarországra!

Én azt mondom, hogy soha ne mondd, hogy soha! A saját bőrömön tapasztaltam meg a dolgot. 4 év Amerika után fogadkoztam, hogy én bizony többet nem fogok külföldön élni huzamosabb ideig (nálam ez több, mint fél évet jelent). E határozott kijelentésem után persze, hogy az ellenkezője következett be, mivel francia férjem lett és neki adódott egy szuper lehetőség kint, nekem meg ezáltal megadatott a nyelvtanulás legkevésbé fájdalmas módja, így felkerekedtünk (annak ellenére, hogy én nem voltam 100%-ig a dolog mellett, de mégis egész jól alakult).

Van egy lakásunk Budapesten a 13. kerületben a Vígszínházhoz közel, ahol 2 szobánk kiadását az 1 év 10 hónap alatt egy ismerősöm menedzselte az Airbnb-n a bevétel 30%-áért cserébe. Dilemmáztunk 2016-ban, hogy mi lenne a jobb, a hosszú vagy a rövid távú kiadás, de nem egyáltalán nem voltunk biztosak a dolgunkban. Mindenki mást javasolt. Én mindenképpen be akartam jelenteni a lakáskiadást és végül azért döntöttünk az Airbnb mellett, mert annak az akkori adóterhei kedvezőbbek voltak (2018-ban ez változott), mi is bármikor hazajöhettünk a saját lakásunkba, amikor hazalátogattunk és eleinte nem is tudtuk pontosan, hogy én ki fogom-e bírni a 2 évet Franciaországban.

Szerintem túl jóhiszeműek voltunk, mint az velem sajnos sokszor előfordul. Egy évre is lehetett volna kötni lakásbérleti szerződést, aztán kettőre hosszabbítani, ha úgy alakul. Egy ingatlanos azt mondta, hogy 180 ezer plusz rezsiért lehetne kiadni a 90m2-es, 2 hálószobás, nappalis, teljesen felújított lakásunkat, mi pedig akkor ennél picit többet szerettünk volna.

Most pedig azt látom, hogy 240 000 forint plusz rezsiért – vagy többért –  kínálnak a miénknél kisebb területű, de ugyanúgy két szobás-nappalis lakásokat, így a 2 évvel ezelőtti vágyott 200 000 Ft + rezsi nem lett volna annyira irreális. Igaz, hogy nem nagyon volt időnk 1-2 hónapot kivárni, míg lakót találunk, ami sajnálatos, mert most látom, hogy július-augusztusban nagyon pörögnek a kiadó lakások Budapest belvárosában és a külföldi diákok is sokan vannak lakáskeresőben.

Az Airbnb-s tapasztalataink vegyesek voltak. Utólag én úgy gondolom, hogy nem érte meg belevágni mégsem úgy, hogy nem mi magunk menedzseltük a dolgot. Az egy éves havi átlagot kiszámoló statisztikám ezt mutatta ki feketén-fehéren. Persze lehet, hogy egy szuperhatékony lakáskezelő jobb eredményeket hozott volna, ezt már sosem fogjuk megtudni, midnenesetre a begyűjtött tapasztalatok alapján nekem most vannak ötleteim, hogyan lehetne jobban csinálni. Lehet, hogy ebbe is belevágok, ha valaki megbíz vele, mert most már látom a buktatókat. A saját garzonunkon pedig tesztelni is fogom az ötleteimet!

Hosszútávú lakáskiadást javaslom ha:

  • minimum egy (vagy több) évig távol leszel
  • 15% SZJA-t kell fizetni a jövedelem után (vagy a tételes költségelszámolást vagy 10%-os költséghányadot választhatod), EHO már nincs! Ezen a linken egy klassz leírást talász a részletekről: https://tudatosadozo.hu/ingatlan-berbeadas-adozasa-2018/
  • saját magad tudod intézni a bérlő kiválasztását, a kiutazásod előtt
  • hazalátogatáskor inkább a szüleidnél vagy barátoknál laksz majd és ez nem okoz problémát

 

Rövidtávú lakáskiadást javaslom az Airbnb-n ha:

  • ha egy évnél rövidebb ideig leszel külföldön
  • ha hosszabb időre mész külföldre, de van a családban valaki aki menedzselni tudja a vendégfogadást és a takarítást Magyarországon (az Airbnb-vel kapcsolatos adminisztráció és adóbefizetések (önkormányzati adók: (építményadó, idegenforgalmi adó és a NAV felé fizetendő adók is online intézhetők bárhonnan)
  • budapesti vonatkozásban, ha a lakásod az 1., 2., 13., 5., 6., 7. kerületekben van vagy nagyon klassz tömegközlekezés mellett közvetlenül
  • ha rendszeresen haza akarsz látogatni, de nem tudsz máshol aludni ez idő alatt csak a lakásodban
  • ha találsz egy jó és szimpatikus lakáskezelőt, aki a max. bevétel 25%-áért cserébe kezeli a lakásodat és a vendégfogadást úgy, hogy közben ügyel az esetleges javítások elvégzésére (észrevezi és nem halogatja azokat!), és folyamatosan optimalizálja, figyeli a lakás helyzetét a piacon a versenytársakkal szemben és veled is jól kommunikál.
  • 2018-tól itt is megszűnt az EHO, a kiadott szobák után kell fizetni átalányadót, ami szobánként, átalányadózás esetén 38400ft/év. Én ennyit fizetek szobánként az idei évre. Nekem ez egyszerűbb, mint a tételes költségelszámolás.

 

Ha további kérdésed van a témával kapcsolatban szívesen válaszolok közvetlenül a fromazs101@gmail.com címen, vagy a Fromázs facebook oldalára is küldhetsz üzenetet.

Akinek pedig vannak tapasztalatai, ötletei, tanácsai a lakáskiadással kacsolatban, akár rövid akár hosszútávon, azt várom a kommentekben! Több szem többet lát!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “Mi legyen a lakásunkkal amíg külföldön élünk?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *