Két hónap után a pálinka földjén

Alakulnak a dolgok kérem szépen, határozottan alakulnak. A legjobb talán az, hogy kezdünk lassan végére érni a pakolás-takarítás-ügyintézés eddig örökkévalónak tűnő szentháromságának. Azért bevallom, hogy nagyon fáradtak vagyunk, de boldogok. Mindig minden egyszerre történik ugyanis, amikor az ember már érzi, hogy nincs több idő egy napban, még beesik egy áhított munka, vagy egy olyan elintéznivaló, amit semmiképp nem lehet elhalasztani.

Lássuk a konkrétumokat címszavakban:

Hangulatom: lassan stabilizálódik, összességében jó és bizakodó, persze 7 hónapos terhesen a hormonok gyakran megviccelnek és rosszul viselem, hogy nem borozhatok. (egy pohár bor után mindig jobb színben látok mindent)

Egészségi állapotom (babuval együtt): Kíváló. A vérképem soha nem volt még ennyire kiegyensúlyozott, mint most 40 évesen. Sehol egy csillag, semmi gikszer, még terhességi vitamin sem kell. Válaszom: a francia konyha ( vagy magyarra fordítva sok zöldség, tejtermék, kis étcsoki, jó minőségű de nem túl sok kenyér és igen, a mértékletes borfogyasztás) Babu 27 hetes, szépen növöget, mozog, nem hagy aludni (se reggel se este), 8 kilót híztam eddig, és nagyon kívánok minden édességet. A Franciaországban jól bevált mértékletesség mostanában nálam nem működik. Sokszor fáj a gyomrom és este hamar elfáradok, de alapvetően semmi panaszom nem lehet. (azért mégis mindig találok valamit…)

Munka: Jól alakul. A férjem kapott egy 3 hetes programozói munkát, amely várhatóan folytatódik majd és hála a remek könyvelőnk útmutatásának 1 nap alatt egyéni vállalkozóvá lépett elő Magyarországon. Aki egy új pályát keres az erre az iparágra váltson, mert annyi lehetőség van, hogy haj! Én pedig elindítottam a saját nevünkön futó airbnb projektünket, amely remekül, igazából azonnal beindult, mert a szeptember még nagyon is turistaszezon Budapesten. Emailezek az érdeklődőkkel/foglalókkal, árakat igazítok, dekorálok, fotózok, agyalok, takarítok, vendégvárok. BESZÉLGETEK. Igyekszem visszafogni magamat – ami ha beszédről van szó ritkán megy – nehogy túlságosan rátelepedjek az érkező, fáradt turistákra, de eddig mindenki remekül fogadta kedélyes szövegáradatmat. Jöttek már angolok, oroszok, franciák és még csak 2 hete hirdettem meg a neten a garzonunkat. Emellett hamarosan meghirdetem az angol tréning munkakeresőknek és a tolmácsolás küldöldieknek nevezetű szolgáltatásokat, és igen ez itt a reklám helye, úgyhogy minden ajánlást megköszönök.

Óvoda: Szuper! A 13. kerület Napsugár ovijába tartozunk kerületileg és nagyon szerencsénk van, mert remek egy hely. Arról ne is beszéljünk, hogy 800 méterre van tőlünk és reggelente rollerrel járhatunk. Korina egy nagy udvaron rohangálhat szuperül felújított mászókák, játékok és műfüves területek között. Két fiatal óvónénit kaptunk, akik eddig igazán kedvesnek és lelkesnek tűnnek (na jó, az egyik nekem nem  tetszett rögtön, de rájöttem, hogy attól hogy nem mosolyog nonstop még lehet szuper pedagógus) a 8:00-17:00-ig tartó ovisnap nekünk remekül megfelel egyelőre (van persze ügyelet reggel és fél óra pluzsban délután is, ha kell majd) és miután bevarrtam a süni jelet a világ minden létező ovis használati tárgyába már jó anyának is éreztem magamat. Egyedül az evészet sántikál picit, mert a francia ovis koszt után még furcsa Korinának a leves-főétel kombináció, illetve az itthoni ízek, bár a levest mindig megeszi. Igazából konkrétan sosem tudjuk pontosan mi volt az ebéd, mert csak homályos képekben tudja elmesélni.

Két nagy különbséget érzek, látok eddig a francia ovihoz képest, ami itthon kevésbé szimpatikus nekem. A nagy csoportosoknak is kötelező alvás van 1 és 3 között. Ez Korinának nagyon hosszú idő, egy kicsit elalszik azért, de aztán felkel és unatkozik. Kint is vegyes csoportok voltak és ott már csak a középsősök aludtak, eközben a nagycsoportosokkal egy másik pedagógus foglalkozott egy külön teremben. A délutáni nagy pihenő miatt Korina este 10-ig nem alszik el és egész este egy energiabomba, nincs az a mennyiségű játszóterezés ovi után ami kifárasztaná és amúgy sem lehet 2 órán át kint lenni, mert várnak az otthoni feladatok és a szabadúszó lét néha az esti munkát is megkívánja részünkről.

A másik pedig a foglalkozások, kreatív, számolós, betűs, játsszva tanulós feladatok. Franciaországban nagyon sok ilyen volt és már az első hét közepétől kezdve folyamatosan rengeteget tanulnak játsszva az óvónők a gyerekekkel már a kiscsoporttól kezdve. Itt is lesz ilyen azért majd, mint megtudtam, majd a harmadik hét környékétől így kicsit ráérősebben indul be a magyar tanév, aztán majd később beszámolok arról is, hogy milyenek ezek a foglalkozások.

Közlekedés: Autónk nincsen. Ez per pillanat nem aktuális, de később azért tervezünk venni majd egyet. Én nem vagyok nagy autós, de azt bevallom, hogy az IKEA-s vágyaimnak most határt kell szabni és a nagybevásárlást sem tudjuk elintézni, így egyfolytában ábécébe járunk, ami nem annyira praktikus. Keresem épp melyik áruháznak van jó weboldala, és kiszállítása (az utóbbi többnek van) hogy havi egyszer a nagy tételeket megrendelhessem, de még csak az Auchan-én vagyok túl és az oldaluk nem túl felhasználóbarát, így feladtam. Azért majd 4 fős családként Pécsre járni a nagymamához majd praktikus lesz mégiscsak venni egy autót azt hiszem…

A tömegközlekedést még szokjuk, Budapest sokkal nagyobb mint Nantes így többet bumlizunk és jobban elfáradunk. Az, hogy nem férek fel egy járműre eddig fel sem merült bennem, de mostantól mindig ráhagyok plusz 10 percet ha időre megyek.

Örömforrások: A család és a barátok közelsége. A Nők Lapja minden szerdán, és új kedvencem a Forbes, ami nagyon inspiráló (és néha idegesítő is.) A cukrászdák kínálata és a fagyizó minden sarkon élménye. A napi menü evés szívfájdalom nélkül. A pedikűr és a fodrász, akikkel jókat beszélgethetek a világ folyásáról, a lakásunk, amiben minden elfér (majdnem), a belváros nyüzsgése.

Ami hiányzik a franciák világából: Az anyósom és az apósom, a franciaországi (állandóan optimista) barátaim, a sajtok, a mindennapi elegancia ami körülveszi az embereket és ahogy az életben viselkednek, a kiszolgálás kedvessége (azért néha itthon is ér kellemes meglepetés), a jól szervezettség és kiszámítható folyamatok.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “Két hónap után a pálinka földjén”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *